As vrea sa ma indrumati, cum se aplica salariul de baza minim brut pe tara, in institutiile publice.Am citit mai multe comentarii in aceasta privinta, parerile fiind impartite, si as vrea sa explic: unii sunt de parere ca salariul de baza minim brut pe tara este cel care include si sporurile de orice natura, si stim ca noi cei care lucram cu personal bugetar, salariu minim BRUT inseamna salariul de baza +sporurile pentru conditii de munca.Altii sustin ca la salariul minim brut pe tara , se aplica toate sporurile in procente.In Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr.285/ 2010, este un exemplu de calcul, in care de exemplu pentru muncitorii necalificati rezulta un spor la salariu si care a fost diminuat pentru a ajunge la salariul minim brut la data respectiva.Am solicitat si la Ministerul Muncii indrumari in aceasta privinta si raspunsul a fost, citez:,, Nu este abilitat de lege sa stabileasca salariile individuale ale personalului bugetar'', institutia dand un exemplu de calcul al unui salariu pentru functia de muncitor necalificat, in ideea sa ne indrume ca acel salariu este calculat corect.Astept parerile unor specialisti in domeniu, accept si sfaturi de la colegi care lucreaza cu personal bugetar.
Exista si in 284/2010 la fiecare anexa in parte ca se pot acorda sporuri la salariul de baza, dar sporurile pe care le-am acordat au fost pe Regulamentul vechi, binenteles cu aprobarea Ministerului public de sanatate, si am ramas cu ele, la aparitia Legii 330/ 2009 , care ulterior a fost abrogata prin 284.
....
Conform art.10 din Legea 284/2010 salariul de baza(atentie brut si nu baza)cuprinde salariul de baza ,sporurile,indemnizatiile si alte elemente ale salariului corespunzatoare categoriilor din sectorul bugetar.
.....
Concret la art.12 Salariul brut,solda lunara bruta cuprind salariul de baza,solda functiei de baza/salariul functiei de baza,sporurile indemnizatiile,compensatiile, precum si celelalte elemente ale sistemului de salarizare,corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar.
Si la art.13 alin 2 se precizeaza ca salariile de baza se diferentiaza pe grade si trepte profesionale;apoi la alin 3 al aceluias art.13 se precizeaza ca salariile de baza se fac in functie de gradatiile corespunzatoare .
Corectez la art.12 .
Corect la Art.12 asa mentioneaza Legea 284/ 2010, Dragota, as intelege eu din lege si din comentariul tau, ca Salariul brut pe economie adica cel de 900 la ora actuala, trebuie sa cuprinda salariul de baza care este format din: Salariul de incadrare+ spor vechime+ind de cond care s-a introdus in salariul de baza +sporuri pentru conditii de munca = Salariu brut .Am inteles bine?
Legea prevede ca : Salariul brut cuprinde salariul de baza,sporurile indemnizatiile, compensatiile etc.
HG 871/2013 : Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Asadar , salariul de baza trebuie cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Salariul de baza
germi
Lucrez in sistemul bugetar si am salariul de incadrare pe studii superioare de 900 ,cu sporul de vechime de 15% inclus . Este corect ?
Ocolega care s-a ... (vezi toată discuția)