avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fals in inscrisuri sub semnatura privata - plangere ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fals in inscrisuri sub semnatura privata - plangere neintemeiata

Buna ziua,
in primul rand imi cer scuze pentru greseala de ortografie din titlu!
in al doilea rand as avea rugamintea sa ma ajutati, pe cat posibil, in urmatoarea speta personala:
avand in vedere solutia de clasare a cauzei privind savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata in urma neprezentarii nici unui act care sa sustina cele sesizate, implicit infractiunea de fals, intrebarea este daca se poate actiona in judecata initiatorul plangerii, pentru acuzatii nefondate.
In fapt, contractul de vanzare-cumparare la care se face referire a fost semnat in original de catre partile contractante, s-a ajuns la recuparearea debitului in instanta printr-o firma de recuperare, iar prin sentina civila in cauza s-a admis cererea, in contradictoriu cu debitoarea, sentinta ramanand definitiva. Debitul, inclusiv penalitatile de intarziere prevazute in contract, au fost recuperate de la debitoare prin executare silita, debitoarea intelegand sa reactioneze prin plangere penala impotriva administratorului societatii creditoare, care a trebuit sa aloce timp si resurse financiare pentru a pune la dispozitia organelor de ancheta dovezile necesare sustinerii nevinovatiei in cauza.
In ordonanta intocmita de procuror, in urma aparatiei incidentei cazului de impiedicare a urmaririi penale prin nepunerea la dispozitie a nici unui act care sa sustina cele sesizate de catre debitoare, se dispune clasarea cauzei, urmand ca, cheltuielile de judecata, sa ramana in sarcina statului. Este normal sa se intample asa ceva? De ce ar trebui sa platesc, eu, ca si contribuabil, aceste cheltuieli nefondate? De ce nu este tras la raspundere initiatorul plangerii penale, pentru introducerea unei plangeri fara fundament legal?
Am posibilitatea de a solicita plata daune morale pentru aceasta actiune, motivata doar de rea-credinta (razbunare)?
Ultima modificare: Joi, 6 Noiembrie 2014
CarmendiaDinu, utilizator
Cel mai recent răspuns: CarmendiaDinu , utilizator 13:48, 6 Noiembrie 2014
In lumina solutiei date de catre procuror, puteti face dvs o plangere penala pentru Inducerea in eroare a organelor judiciare (fosta infractiune de denunt calomnios), urmand a va constitui parte civila in procesul penal (nu platiti taxa de timbru pentru solicitarea daunelor in aceasta situatie).

Cod penal Art. 268 - Inducerea în eroare a organelor judiciare
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.

Daca doriti, puteti face o actiune in civil solicitand daune morale, pentru atingeri aduse onoarei, demnitatii si respectului datorat fiintei umane (art.72-art.75 CC)

Va multumesc frumos pentru raspuns!
Plangerea penala trebuie facuta la sectia de politie unde a fost facuta plangerea initiala (Bucuresti), sau la sectia de politie de la domiciliul fiscal al administratorului (sau firmei in cauza)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O pot actiona dupa atata timp in penal pentru denuntare calomiosa ... Roman85 Roman85 o pot actiona dupa atata timp in penal pentru denuntare calomiosa pe cea care mi-a depus plangerea penala in anul 2018 sau sa merg in ... (vezi toată discuția)
Acuzația de calomnie si defăimare Macesului Macesului O fostă prietenă mi a deschis plângere la poliție pt santaj pe baza unei certi telefonice înregistrate de ea. Este fals. Dar pe baza plangerii am fost ... (vezi toată discuția)
Hartuire si calomnie- daune morale si materiale? byadya byadya Buna seara ,am o matusa cu care suntem in conflict , avand numeroase procese in civil si penal.In 2014 a inceput urmarirea penala impotriva sotului ei dupa ce ... (vezi toată discuția)