avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru vanzare apartamente
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru vanzare apartamente

Buna ziua,
Anul acesta am primit o instiintare de la ANAF cum ca datorez TVA pentru niste apartamente vandute in 2010.
Dupa ce am depus toate contractele de vanzare solicitate, inspectorul care trebuia sa faca calculele mi-a spus ca pentru apartamentele vandute cu PRIMA CASA TVA este de 5% si pentru celelalte apartamente 24%.
Eu am luat legatura cu cumparatorii (2 contracte) si ei au fost de acord sa faca o declaratie la notar cum ca apartamentul cumparat este prima locuinta.
Cu toarte ca am depus aceste declaratii, cei de la ANAF nu sunt de acord sa calculeze TVA cu 5% pe motivul ca nu este specificat in contractul de vanzare faptul ca aceasta este prima locuinta.
Va rog mult sa ma ajutati cu un punct de vedere vis-a-vis de aceasta situatie.
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 15:23, 7 Noiembrie 2014
Buna ziua,
Din pacate pentru dumneavoastra, cei de la Finante au dreptate.
Normele metodologice de aplicare ale art.140 din Codului Fiscal, la alin. 10 prevad ca declaratia pe proprie raspundere data de catre cumparator trebuia sa va parvina inainte sau in momentul livrarii locuintei:

"(10) În vederea îndeplinirii condiţiei prevăzute la art. 140 alin. (2^1) lit. c) pct. 1 şi 2 din Codul fiscal, cumpărătorul va pune la dispoziţia vânzătorului, înainte sau în momentul livrării bunului imobil, o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile stabilite la art. 140 alin. (2^1) lit. c) pct. 1 şi 2 din Codul fiscal, care va fi păstrată de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%."

In baza acestui rationament nici cele prin Prima Casa nu ar trebui taxate cu 5% ci cu 24% pt ca utilizatorul nu are acea declaratie nici pentru acele imobile.
Atentie si la modul de calcul al TVA - acesta trebuie calculat ca facand parte din pretul de achizitie:
pct. 23 Norme metodologice la Codul Fiscal
(2) Se aplică procedeul sutei mărite pentru determinarea sumei taxei, respectiv 24 x 100/124 în cazul cotei standard şi 9 x 100/109 sau 5 x 100/105 în cazul cotelor reduse, atunci când preţul de vânzare include şi taxa. De regulă, preţul include taxa în cazul livrărilor de bunuri şi/sau prestărilor de servicii direct către populaţie, pentru care nu este necesară emiterea unei facturi potrivit art. 155 alin. (7) din Codul fiscal, precum şi în orice situaţie în care prin natura operaţiunii sau conform prevederilor contractuale preţul include şi taxa.

Au fost multe cazuri in care TVA a fost calculat la pretul de vanzare al apartamentelor mentionat in contracte.

Multumesc pentru raspunsuri.
As dorii sa adresez si o intrebare din domeniul juridic.
Cunoasteti vreun caz similar care a avut castig de cauza in instanta.
Ca sa fiu mai explicita; daca deschid proces am vreo sansa sa castig si sa mi se recalculeze TVA cu 5% pentru cazurile in care declaratiile au fost date dupa semnarea contractului de vanzare.
Din punctul meu de vedere, ati putea avea sanse.

Alte discuții în legătură

Probleme tva - prestari servicii office1 office1 Buna ziua, sunt prestator de servicii (foto). Pentru toate contractele semnate, incasez avans (30%) la semnare, urmand ca serviciul sa fie prestat la o data ... (vezi toată discuția)
Cota 5% tva, imobil rarymimi rarymimi Buna ziua. Ca sa pot aplica cota de 5% TVA la vanzare imobile ( sunt mai multe apartamente) trebuie, conform Codului de Procedura Fiscala (2010) o declaratie ... (vezi toată discuția)
Ce tva se aplica la un avans pentru o locuinta noua alina_baicu alina_baicu BUNA ZIUA. CAUZL MEU ESTE URMATORUL: VREAU SA ACHIZITIONEZ UN APARTAMENT NOU CARE VA FI DAT IN FOLOSINTA ANUL ACESTA,PENTRU ACEST LUCRU MI SE CERE UN AVANS ... (vezi toată discuția)