avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Persoana cu handicap accentuat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Persoana cu handicap accentuat

Buna ziua
As dori sa stiu daca angajez o persona cu handicap accentuat, ce beneficii am ca si angajator. Dupa cate am citi in Codul Fiscal Art.55 aliniatul 4 litera k, nu specifica exact daca firma poate sa deduca impozitul pe salariu daca angajez persoana cu handicap.
Daca puteti sa-mi dati mai multe detalii.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 17:35, 6 Noiembrie 2014
Societatile/operatorii economici care angajeaza persoane cu dizabilitati sunt entitati ale economiei sociale cunoscute la nivel european sub denumirea de intreprinderi sociale pentru integrarea in munca, sau intreprinderi de insertie profesionala.
Intreprinderile sociale pentru integrarea in munca sunt entitati economice autonome, a caror principal obiectiv il reprezinta integrarea profesionala a persoanelor care se confrunta cu dificultati pe piata muncii.
Integrare se realizeaza pe piata libera a muncii, in cadrul unor ateliere protejate sau prin formare si calificare profesionala.
Intreprinderile de insertie profesionala sunt active in diverse domenii, dintre care cele mai frecvente sunt: activitatile manuale=constructii, tamplarie, colectarea si reciclarea deseurilor, intretinerea spatiilor verzi, curatenie publica, ambalarea produselor,etc
Beneficiarii vizati de L nr 448 din 2006, sunt persoanele detinatoare de decizie/certificat de incadrare in grad de handicap, care pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel local
Unitatea protejata autorizata care este operatorul economic de drept public sau privat, cu gestiune proprie, in cadrul caruia cel putin 30% din numarul total de angajati cu contract individual de munca sunt persoane cu handicap.
Unitatile protejate pot fi infiintate de orice persoana fizica sau juridica, de drept public sau privat, care angajeaza persoane cu handicap.
Unitatile protejate pot fi:
1- cu personalitate juridica= operatorii economici cu personalitate juridica, indiferent de forma de proprietate si organizare, care au cel putin 30% din numarul total de angajati persoane cu handicap incadrate cu contract individual de munca;
2- fara personalitate juridica=cu gestiune proprie, sub forma de sectii, ateliere sau alte structuri din cadrul operatorilor economici, institutiilor publice ori din cadrul organizatiilor neguvernamentale, precum si cele organizate de persoana cu handicap autorizata, sa desfasoare activitati economice independente si cel putin 30% din numarul total de angajati persoane cu handicap incadrate si salarizate;
Facilitatile fiscale pentru unitatile protejate,prevazute de L nr 448/2006 sunt scutirea de plata a impozitului pe profit, cu conditia ca cel putin 75% din fondul obtinut prin scutire sa fie reinvestit pentru restructurare sau pentru achizitionarea de echipamente tehnologice, masini, utilaje, instalatii de lucru si/sau amenajarea locurilor de munca protejate, in conditiile prevazute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitate angajare persoana cu handicap adytz_1979 adytz_1979 Buna ziua, Am citit ieri pe avocatnet.ro ca se acorda facilitati pentru angajarea persoanelor cu handicap.Ma intereseaza sa stiu daca ma incadrez si care ar ... (vezi toată discuția)
Personal cu handicap rrramor rrramor Care sunt avantajele si dezavantajele unui angajator care incadreaza numai persoane cu handicap? Care sunt legile ce reglementeaza acest lucru? Exista un numar ... (vezi toată discuția)
Legea care obliga patronii(angajatorii) sa angajese persoane cu handicap mihailescucr mihailescucr Buna ziua! Sunt o persoana cu handicap accentuat,vreau sa stiu ce patesc patronii(angajatorii) care nu respecta legea care î-i obliga sa angajeze persoane cu ... (vezi toată discuția)