avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?

Buna ziua!
Lucrez ca politist din anul 2002, iar anul trecut am fost arestat 4 luni, si apoi am revenit si lucrez tot ca politist, dar pus la dispozitie!
Pe 19 septembrie anul acesta, sotia a nascut si as dori sa intru in concediu de crestere a copilului.
De la serviciu mi s-a spus ca nu pot deoarece conform legii, nu am lucrate 12 luni, din care sa realizez venituri, ci doar 10 luni, deoarece aceasta perioada se suprapune cu ultimele 2 luni din perioada cand am fost in arest!
Nu puteam sa realizez venituri in acea perioada, si mentionez ca am toate contributiile platite la casa de asigurari!
Ce trebuie sa fac ca sa pot sa intru in concediu de crestere a copilului, sau nu se poate?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: DanielNecula , utilizator 17:56, 7 Noiembrie 2014
Pe durata arestul raportul de serviciu a fost suspendat . Fapta savarsita de dvs s-a terminat cu o condamnare, N.U.P. , S.U.P. etc.?

Potrivit art.65 alin.6 din Legea 360/2002, in cazul in care s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala ori achitarea, precum si in cazul incetarii urmaririi penale ori a procesului penal, politistul va fi repus in toate drepturile anterioare, inclusiv compensarea celor de care a fost privat pe perioada punerii la dispozitie, respectiv a suspendarii din functie, potrivit competentelor stabilite prin ordin al ministrului administratiei si internelor.
1. Plata contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

2. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale etc.).
- Daca doua luni din cele 12 nu ati avut astfel de venituri (fiind arestat) nu puteti beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.

3. In aceasta situatie sotia (daca indeplineste conditiile de mai sus) poate beneficia de intreg CCC (pana la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului).

4. - Dar daca are cine sta acasa cu copilul atunci sotia poate solicita direct (fara sa intre in CCC) stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data nasterii copilului si pana ce acesta implineste 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.

5. Indiferent de situatie veti mai primi si alocatie de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

Procesul inca este pe rol la tribunal, si cred ca se mai lungeste inca vreo 3 ani!
Multumesc pentru raspuns, si multumesc ca m-ati lamurit, ca nu am nici o sansa sa intru in concediu de crestere a copilului, iar sotia nu indeplineste conditiile pentru a intra ea!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer parinte, indemnizatie crestere copil fishu89 fishu89 Buna ziua! am si eu o nelamurire, am un copil de 7 luni si sotia ar dori sa se intoarca la serviciu, iar eu sa intru in concediu in continuare. intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum poate beneficia o viitoare mamica de concediu ingrijire copil si de plata indemnizatiei lunare daca nu a fost angajata ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal dan81 dan81 BUNA SEARA .AM O PENSIE DE HANDICAP GRAD 3 CU 33 LEI PE LUNA .AM SOTIA CARE TREBUIE SA NASCA , .POT BENEFICIA DE CONCEDIU DEMATERNITATE.? AM TOATE ASIGURARILE ... (vezi toată discuția)