avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu ingrijire copil

Buna ziua!

Va rog sa-mi spuneti cum poate beneficia o viitoare mamica de concediu ingrijire copil si de plata indemnizatiei lunare daca nu a fost angajata niciodata.
Poate plati retroactiv undeva si cat?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2015
Cristina Vasile, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:51, 27 Aprilie 2015
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale etc.).

2. Plata contributiilor sociale nu este o conditie pentru a beneficia de CCC, adica plata lor, chiar si retroactiva, nu va ajuta.

3. Spuneti care este data prezumata a nasterii copilului si ce statut aveti in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.

4. - Daca dvs. nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC va putea beneficia tatal copilului daca indeplineste aceleasi conditii de mai sus.
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci el poate solicita stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data nasterii copilului si pana ce acesta implineste 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.

5. In orice situatie veti fi veti beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana implineste copilul 18 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului a1exandra87 a1exandra87 Buna ziua! As dori sa ma lamuriti si pe mine cu niste informatii. Am lucrat 5 luni(din 1aprilie 2013- 1septembrie 2013) acum cateva zile am aflat ca sunt ... (vezi toată discuția)
Angajare retroactiva amimihal amimihal buna sunt insarcinata in 3 luni...si nu am fost angajata. ar fi o posibilitatea sa ma angajeze o cuno stinta la firma,insa nu stiu daca e psibil sa fiu ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie crestere copil danielam123 danielam123 Buna ziua.eu nu lucrez si as vrea sa va intreb daca platesc un an stagiu de cotizare la casa de pensii pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului?va ... (vezi toată discuția)