avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare retroactiva
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare retroactiva

buna
sunt insarcinata in 3 luni...si nu am fost angajata.
ar fi o posibilitatea sa ma angajeze o cuno stinta la firma,insa nu stiu daca e psibil sa fiu angajata retroactiv pentru a primi indemnizatia peste 6 luni
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:14, 8 Februarie 2014
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. - Spuneti care este data prezumata a nasterii copilului se ce statut aveti/veti avea in cele 12 luni eligibile.
- Poate sunteti intr-una sau mai multe din perioadele asimilate celor de obtinere de venituri.

3. Exista si posibilitatea sa incheiati un contract individual de munca (CIM) retroactiv dar este mai complicat: angajatorul trebuie sa suporte o sanctiune din partea ITM, sa faca state de plata suplimentare, sa rectifice toate declaratiile D112 din data cand incheie CIM.

4. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile aratate la pct.1 atunci poate beneficia el de CCC sau de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implinste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
amimihal a scris:

.....
ar fi o posibilitatea sa ma angajeze o cuno stinta la firma,insa nu stiu daca e psibil sa fiu angajata retroactiv.....


Exista posibilitatea sa se incheie retroactiv atat un c.i.m., dar si un contract de prestari servicii.

Incheierea unui c.i.m. retroactiv incumba in sarcina angajatorului mai multe aspecte , inclusiv o eventuala sanctiune din partea ITM-ului.

Incheierea unui contract de prestari servicii retroactiv incumba in sarcina benefuciarului numai aspecte care tin de natura interna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal oanatatuta oanatatuta Buna ziua!In data de 12.01.2015 urmeaza sa nasc.Cu ce data pot intra in concediu prenatal astfel incat sa beneficiez apoi si de CCC (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil si plata indemnizatiei de crestere a copilului irinacrc irinacrc Buna ziua, Am absolvit facultatea pe 30.07.2014 ,dupa care m-am inscris la master dar m-am retras deoarece am intrat la cu taxa. M-am angajat pe 13.10.2014 ... (vezi toată discuția)
Concediul pre si postnatal tazmania tazmania buna ziua, sunt insarcinata in 33 de saptamani, am intrat in prenatal incepand de astazi, urmand sa nasc la inceputul lunii noiembrie.sunt angajata cu program ... (vezi toată discuția)