avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cumparatorul se expune la vreun risc?
Discuție deschisă în Executare silită

Cumparatorul se expune la vreun risc?

Am girat o nepoata care nu si-a mai putut plati datoria(90 mii E. din 2005) si isi vinde casa sa mai plateasca din datorii, mie banca imi opreste 30% din pensie. Banca mi-a spus ca nu-mi mai pot vinde casa decat prin ei, deci banii sa le ramana lor. Insa casa mea(garsoniera cf. 3) nu o aveam cand am girat. Am girat doar cu venitul meu(pensie 1100 ron).
In prezent vreau sa vand garsoniera si mi-a iesit Certificatul Fiscal si Extrasul de Carte Funciara fara sarcini. Daca se face astfel vanzarea, cumparatorul(care nu imi este ruda) se expune la vr-un risc din partea bancii unde eu am girat sau altceva?
Cel mai recent răspuns: narcis-andrei , utilizator 15:13, 21 Noiembrie 2014
Sunteti sigura ca poprirea asupra pensiei este de la banca si nu de la vreo firma recuperare creante ?
De obicei bancile nu prea asteapta clientul aflat in dificultate, preferand cesionarea datoriei catre un recuperator "legal".
Povestea cu vinderea garsonierei doar "prin ei" suna mai mult a societate de recuperare creante.
Nu stiu prin cine imi este oprit din pensie. Dar vanzarea garsonierei mele se poate face, neriscandu-se cumparatorul?
Nu va intereseaza "prin cine" va este poprita pensia, ci "de catre cine" - sper ca ati sesizat diferenta de sens.
Este mult de discutat pe aceasta tema ... Totul depinde de cum interpreteaza instanta vanzarea garsonierei dvs ... Daca se dovedeste ca ati facut-o cu rea-intentie pentru a scapa de repercursiunile calitatii de girant, actul de vanzare se va anula iar partile vor fi repuse in situatia anterioara vanzarii (spre executare).
Ce v-am intrebat in postarea anterioara nu era deloc "doar ca sa ma aflu in treaba".
Daca poprirea a fost ceruta de o firma de recuperare (datorita cesiunii creditului nepoatei) ati putea folosi prevederile art 1602 alin 3 din Noul Cod Civil :
Accesoriile creanţei

(1) Creditorul se poate prevala în contra noului debitor de toate drepturile pe care le are în legătură cu datoria preluată.

(2) Preluarea datoriei nu are niciun efect asupra existenţei garanţiilor creanţei, afară de cazul când acestea nu pot fi despărţite de persoana debitorului.

(3) Cu toate acestea, obligaţia fideiusorului sau a terţului care a constituit o garanţie pentru realizarea creanţei se va stinge dacă aceste persoane nu şi-au dat acordul la preluare.

Detalii: [ link extern ]

Insa depinde f mult si de data la care creditul a fost cesionat (si daca a fost cesionat) - pentru a se stabili pe care cod civil ar urma sa va judecati dvs (vechi sau nou).
Eu nu aveam garsoniera la vremea girarii, nu am garantat cu ea, doar cu pensia–de aceea cred ca nu ar avea dreptul asupra ei, banca sau recuperatorii.
Dar cumparatorul daca o vinde la scurt timp( cu un pret mai bun), i se mai poate imputa ceva?Dau garsoniera chilipir pentru a motiva cumparatorul, dar nu vreau sa-l insel.
Urmarirea de catre recuperatori nu se prescrie dupa 3 ani probabil de la data la care creditul a fost cesionat (daca a fost cesionat)?
Am 70 de ani, nu va pierde cine se judeca cu mine, procedurile si procesele fiind de lunga durata?
Cu tot respectul pt varsta dvs, nu ati inteles ideea din postarea anterioara : Daca se dovedeste ca ati facut-o cu rea-intentie (vanzarea) pentru a scapa de repercursiunile calitatii de girant, actul sau actele de vanzare - indiferent ca este unul sau 1000- se va/vor anula iar partile vor fi repuse in situatia anterioara vanzarii (spre executare).
Nu conteaza ca nu ati garantat cu garsoniera, ati girat (cel mai frecvent) cu toate bunurile si veniturile prezente si viitoare - deci inclusiv cu ea.
"Urmarirea de catre recuperatori nu se prescrie dupa 3 ani probabil de la data la care creditul a fost cesionat (daca a fost cesionat)?" - Nu.
Dreptul de a cere executarea silita se prescrie dupa 3 ani de la data când se naste dreptul de a obţine executarea silită (de cand s-a facut ultima plata sau de cand a fost declarat scadent anticipat).

Alte discuții în legătură

Vreau sa cumpar o garsoniera ContSters98379 ContSters98379 Buna. Vreau sa cumpar garsoniera, dar nu platesc pretul integral. Platesc jumatate acum si jumatate la sfarsitul anului. Vreau sa stiu daca garsoniera o ... (vezi toată discuția)
Banca mai poate executa silit? mihrac mihrac Buna seara.Prietenul meu a imprumutat e la banca suma de 8000 E prin 2008 a platit decat cateva rate pana in 2009.Nu stiu daca a girat cu casa,el zice ca nu ... (vezi toată discuția)
O problema complicata dilema poprire si executare lilyanne lilyanne Cunosc o familie disperata, sunt bunicii+parintii+1 copil mic de 2 anisori. Acum incearca sa isi ridice repede o cabana sa aiba unde locui. Problema lor este ... (vezi toată discuția)