In luna noiembrie 2008 sotul meu care se deplasa cu masina personala in interes de serviciu a avut un accident din cauza unui individ care a traversat prin loc nepermis, tasnind in fata masinii. Sotul meu circula cu 50 km/h si din fericire nu a fost ranit.Problema este ca incercand sa-l evite pe ametitul respectiv a intrat cu masina noastra, Skoda Fabia intr-un camion iar masina a fost complet distrusa. Nu aveam nici Casco , deci situatia e grava. Am incercat sa cerem niste bani de la angajator, dar s-a facut ca ploua. Noi acum asteptam sa-i vina sotului meu acasa decizia ca nu este condamnat penal pentru a-l putea actiona pe pietonul respectiv, din cauza caruia s-a produs accidentul si sa cerem despagubiri. Intrebarea mea este: avem vreo sansa sa obtinem ceva? Actionarea in judecata se va face pe cale civila sau penala?Nu am vrea sa sa platim 300 de euro o consultanta juridica si sa aflam apoi ca nu se poate obtine nimic. Mentionez ca pietonul nu a fost vatamat, a avut doar niste zgarieturi, l-au pansat la spital si l-au trimis acasa.Noi insa am pierdut o masina de 11.000 de euro si am vrea sa stim daca putem cere macar 8000 de euro despagubiri (pe cea avariata am vandut-o cu 3000 de euro). Daca as sti ca se poate obtine aceasta suma, as merge pana in panzele albe. Va multumesc
Faceti o actiune civila pentru despagubiri, insa numai dupa ce primiti rezolutia de la Parchet. Daca ar fi trimis in judecata sotul dvs. ar fi mai greu sa va intoarceti impotriva pietonului si sa-i cereti despagubiri.
inainte de a face un demers , asigurati-va ca acel pieton are de unde sa va dea banii.Actionarea in instanta se poate face pe parte civila.
Trebuie sa luati in calcul si un aspect:un accident i se poate intampla fiecaruia...ce se intampla , daca era situatia inversa?....reactionati la fel?....
Situatia inversa nu avea cum sa se intample, pentru ca sotul meu conduce cu grija,respecta limitele de viteza si de mai multe ori a evitat accidente care erau sa fie provocate de alti soferi care intrasera pe contrasens.Vina este exclusiv a pietonului respectiv care a tasnit in fata masinii, traversand prin loc nepermis, la mai bine de 300 m de trecerea de pietoni. Din nefericire, am vazut ca legile romanesti tind sa favorizeze intotdeauna pietonii, indiferent de pagubele produse soferilor din cauza neatentiei acestora. Tocmai de aceea am intrebat daca in urma actionarii in instanta avem vreo sansa de-a obtine despagubiri, pentru ca daca respectivul invoca motivul clasic"nu am de unde sa dau banii" noi ramanem si fara masina si cu cheltuieli de judecata de achitat.
Legislatia romaneasca protejeaza pietonul pentru ca de cele mai multe ori, interesul protejat - viata omeneasca - este mai "important" decat o paguba materiala.
Pe de alta parte, si tu ai dreptate insa proportia accientelor de genul caruia ti s-a intamplat tie este f mica de aceea, dupa parerea mea, sansele de a primi o despagubire sunt f mici.
Unde mai pui ca procesul va dura destul de mult timp, probabil se va cere o expertiza care sa arate faptul ca nu exista alta posibilitate de evitare a accidentului decat coliziunea cu acel camion, si exista posibilitatea ca la sfarsitul procesului, desi ai putea avea castig de cauza respectiva persoana sa se afle in imposibilitatea de a-ti plati despagubirile.
Cu siguranta sa facut cercetare la fata locului de catre organele de politie.
mai mult ca sigur dvs. trebuie sa solicitati efectuarea unei expertize tehnice auta care sa concluzitioneze ca accidentul nu putea fi evitata si ca acesta sa produs din vina exclusiva a pietonului.
Abea cind veti avea toate aceste elemente va puteti indrepta intr-o actiune in pretentii inpotriva celui vinovat.Pina atunci...:-/