In luna noiembrie 2008 sotul meu care se deplasa cu masina personala in interes de serviciu a avut un accident din cauza unui individ care a traversat prin loc nepermis, tasnind in fata masinii. Sotul meu circula cu 50 km/h si din fericire nu a fost ranit.Problema este ca incercand sa-l evite pe ametitul respectiv a intrat cu masina noastra, Skoda Fabia intr-un camion iar masina a fost complet distrusa. Nu aveam nici Casco , deci situatia e grava. Am incercat sa cerem niste bani de la angajator, dar s-a facut ca ploua. Noi acum asteptam sa-i vina sotului meu acasa decizia ca nu este condamnat penal pentru a-l putea actiona pe pietonul respectiv, din cauza caruia s-a produs accidentul si sa cerem despagubiri. Intrebarea mea este: avem vreo sansa sa obtinem ceva? Actionarea in judecata se va face pe cale civila sau penala?Nu am vrea sa sa platim 300 de euro o consultanta juridica si sa aflam apoi ca nu se poate obtine nimic. Mentionez ca pietonul nu a fost vatamat, a avut doar niste zgarieturi, l-au pansat la spital si l-au trimis acasa.Noi insa am pierdut o masina de 11.000 de euro si am vrea sa stim daca putem cere macar 8000 de euro despagubiri (pe cea avariata am vandut-o cu 3000 de euro). Daca as sti ca se poate obtine aceasta suma, as merge pana in panzele albe. Va multumesc
Daca aveti identificata acea persoana si va rezulta pe baza de probe ca acel piton are o culpa exclusiva se pot obtine daune de la el.
Numai in cadrul unui proces civil puteti obtine o hotarare judecatoreasca.
Traversarea prin loc nepermis a pietonului nu constituie infractiune.
Am si eu cateva intrebari:1.Impotriva sotului dvs s-a depus vreo plangere din partea pietonului?2.Ati primit vreun proces verbal prin care sotul dvs a fost amendat?3.Aveti dovada de reparatii de la politie?34.Este vreun proces pe rolul unei instante, vreun dosar penal?
daca nu, dupa 6 luni de zile, credeti ca mai puteti demonstra ca pietonul e de vina?!Aveti martori, inscrisuri care atesta culpa acestuia?!
Cateva observatii:
1. Solutia depinde bineinteles de masura in care cealalata persoana va fi gasita vinovata si de probele de care dispuneti dvs.. Asta e destul de clar.
2. In masura in care aceste conditii sunt indeplinite, problema este rezolvata de dreptul german dupa cum urmeaza (cred ca solutia este comuna si dreptului roman ):
a) raspunderea delictuala: problema cauzalitatii dintre fapta ilicita (aici traversarea printr-un loc nepermis) si prejudiciu a fost solutionata considerandu-se ca cel vatamat a fost "provocat" de celalalt sa actioneze si de aceea actiunea aceluia esta cauzala.
b) gestiunea de afaceri: aici se prezuma intentia de a gera persoanei gerate deoarece se actioneaza intr-o sfera de interese pentru care este raspunzator celalalt (grija pentru proria sa viata); utilitatea este data deoarece se prezuma vointa concludenta a pietonului de a fi salvat; paguba se asimileaza unei cheltuieli facute din proprie initiativa deoarece cel vatamat a actionat intr-o situatie de urgenta.
Va doresc mult succes si ma scuzati daca am teoretizat prea mult.
Cat priveste cei 300 de euro si mersul pana in panzele albe, asa cum a zis userul, parerea mea este ca ar trebui stiut si daca pitonul este sau nu solvabil.
Degeaba se obtine o hotarare judecatoreasca daca nu se obtine suma de bani din hotarare.
Fiind vorba de un proces civil se va timbra la valoare ceea ce inseamna ca veti suporta cheltuieli suplimentare cu titlu de taxa judiciara de timbru si un onorariu de avocat destul de ridicat.
Prin urmare, daca pitonul este insolvabil degeaba mai cheltuiti bani in plus cu riscul de a nu-i obtine ulterior chiar daca ati castiga procesul.
Acesta ar fi primul pas care ar trebui facut.
Nu cunosc conditiile reale in care s-a produs accidentul. Mai ales topografia drumului. Teoretic exista posibilitatea ca sotul Dvs. sa fi putut evita accidentul fara sa faca respectiva manevra. Acest aspect se poate lamuri numai in cadrul unui proces.
Va doresc numai bine.