O Fundatie organizeaza un concurs de cunostinte pentru elevi, participarea facandu-se in schimbul unui pret (lei), pe care parintii sunt de acord sa il plateasca, pe baza de semnatura individuala. Fundatia elibereaza chitanta de sponsorizare pentru banii primiti pentru organizarea concursului. Profesorii care vor asista la desfasurarea concursului sau vor corecta lucrarile vor fi platiti, cu impozitul respectiv, din suma primita de la parinti. Care este modalitatea prin care profesorii din scoala respectiva pot primi aceasta plata? Este legal daca se semneaza cu Fundatia un contract de prestari servicii de catre unul dintre profesori (sau ar trebui semnat de fiecare profesor participant)? Fundatia opreste impozit, CAS, CASS. Unde trebuie sa declare profesorul venitul astfel obtinut?
Rog colegii moderatori sa nu stearga acest topic ca fiind dublat.
La rugamintea mea, initiatorul acestui topic , l-a postat si aici pentru problemele legate de declararea veniturilor din conventii si plata impozitelor pentru aceste venituri.
Se retine doar 16% impozit pe venit si 5.5% CASS. CAS nu se retine la sursa. Trebuie incheiata cate o conventie cu fiecare profesor, nu exista contracte "colective" in aceasta situatie. Profesorii nu mai trebuie sa declare venitul nicaieri pentru ca acesta a fost declarat de d-voastra.
Suma nu ar putea fi primita de un singur profesor si el s-o imparta celorlalti, dupa contributia fiecaruia la desfasurarea concursului, avand in vedere ca sumele cuvenite pot fi foarte mici..de exemplu 30 lei/etapa.Pentru aceasta suma trebuie facut contract personal? Daca CAS nu se retine la sursa, profesorii trebuie sa il platesca? Unde?Multumesc pentru raspunsuri.
Nu se poate un singur contract. E elementar. E ca si cum firma de cablu ar face contract numai cu seful de scara si sa plateasca el cele 1000 lei pe luna :)))
Ar insemna ca ceilalti profesori sa aiba venituri la negru, pentru ca nu se stie cine a primit banii nefiscalizati. Cine se duce sa plateasca CAS-ul la Administratia Financiara daca el nu figureaza nicaieri ca a incasat ceva?
Situatii de gen exista (de exemplu plata membrilor comisiilor electorale din sectiile de votare) dar aici avem de-a face cu o reglementare legala expresa.
Ce aveti d-voastra sunt raporturi de munca obisnuite, reglementate de codul civil sau de codul muncii (depinde ce fel de contract incheiati)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.