avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendarea contractului de munca prin act aditional ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendarea contractului de munca prin act aditional la C.I.M.

Buna ziua ,
La solicitarea angajatorului ( lucru recunoscut de acesta ) am semnat un act aditional la C.I.M. in care se specifica :
"partile convin: Avand in vedere ca impotriva salariatului este inceputa actiunea penala ( actiune care nu are legatura cu angajatorul ) , situatie ce poate aduce prejudicii de imagine Angajatorului , partile , de comun acord , convin suspendarea contractului de munca pana la clarificarea situatiei in dosarul penal."
Intrebare :
S-a incheiat dosarul penal cu achitarea mea definitiva pentru toate capetele de acuzare din dosar ( de catre toate instantele ). Ce drepturi am in aceasta situatie , putem vorbi despre art. 52 alin. 2 ? deoarece am notificat in scris angajatorul ( confirmare de primire ) despre situatie si acesta nu raspunde de peste 5 luni de zile ... Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: bak_is , utilizator 12:42, 5 Ianuarie 2015
Suspendarea de la art. 52 este facuta din intiativa angajatorului, iar ce spuneti dvs. prin acordul partilor este altceva, adica prin vointa comuna. ... [later edit: pentru o actiune penala care nu face obiectul unui raport juridic cu Angajatorul dvs. ci cu un tert, care este cu totul altceva fata de textul art.52]
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2014
trandafir2, moderator
Art.52 (2) C.mun. - In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.

"În ipoteza în care s-a dispus neînceperea urmării penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea sau încetarea procesului penal, soluţia depinde de existenţa sau inexistenţa vinovăţiei salariatului. Astfel, dacă există vinovăţie, angajatorul este îndrituit să aplice salariatului o sancţiune disciplinară. Dacă însă nu există vinovăţie, salariatul îşi va relua activitatea, fiind îndreptăţit şi la o despăgubire plătită de angajator, egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului. În cazul în care prin intermediul unei căi extraordinare de atac, salariatul obţine achitarea pentru motivul că nu a săvârşit fapta respectivă sau fapta nu există, urmează a fi incidente dispoziţiile art. 504 şi urm. C.pr.pen., cu consecinţa că despăgubirea menţionată va fi plătită de statul român". ( Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 101-102)
Va multumesc pentru indrumare :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda administrativa dupa suspendare contract munca MiticaDan MiticaDan acum 6 luni mi-a fost suspendat contractul de munca pe perioada solutionarii plangerii intentata de serv juridic al firmei unde lucrez . Acum am primit ... (vezi toată discuția)
Suspendarea contractului individual de munca anasubi anasubi Daca procuroarea imi da o decizie de neurmarire penala (n.u.p) pot sa incep serviciul.Poate sa imi faca contestatie dupa aceasta decizie. (vezi toată discuția)
Suspendare cim genus genus Am contractul de munca suspendat in urma unei plangeri penale facuta de angajator conf. art 52 b din CM si decizia procurorului a fost de scoatere de sub ... (vezi toată discuția)