avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ieşire din indiviziune
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

ieşire din indiviziune

Bună ziua!
Vă rog să mă lămuriţi când se solicită ieşirea din indiviziune asupra unei case părinteşti şi care este deosebirea faţă de partajul succesoral asupra imoilului.
Ce implicaţii are asupra timbrajului cererii în instanţă?
Cum este corect , dacă în cauză s-a dezbătut succesiunea eliberându-se certificat de moştenitor, moştenitorii împărţind şi bunurile mobile prin partaj voluntar?
Pârâtul în cauză, ar trebui să arate instanţei ca s-a cerut ieşirea din indiviziune în loc de partajare, fiind prejudiciat cu diferenţa de taxă de timbru ce trebuie s-o plătească în calitate de moştenitor (parte în dosar)?
Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: Lucian Cojocar , Avocat 12:12, 8 Noiembrie 2014
Buna ziua,

1. Iesire din indiviziune = partaj ( care poate fi: succesoral, al bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei, cotelor-parti dobandite prin incheierea unui contract, etc. si poate avea ca obiect bunuri mobile, imobile, etc.)
2. Iesirea din indiviziune (partajul) se poate cere oricand, este imprescriptibila extinctiv.
3. Taxa de timbru in instanta se calculeaza la valoare si va fi suportata, in principiu, de titularul/titularii cererii de iesire din indiviziune (partaj), urmand ca prin hotarare sa se compenseze in sarcina fiecarui actor al partajului (inclusiv paratilor), conform cotei.
4. Daca s-a realizat partaj voluntar asupra bunurilor mobile, in instanta se poate face partaj asupra bunurilor imobile (inclusiv casa parinteasca).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces de partaj sau de iesire din indiviziune? lotuss lotuss buna seara,detin impreuna cu fratele meu,dupa decesul tatalui ns.,50% dintro garsoniera;ceilalti 50% apartin matusei mele. deoarece fiica matusei locuieste in ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)
Partaj la 5 ani de la divort agatiaelena agatiaelena buna ziua! as dori o informatie de la d-voastra,daca dupa 5 ani dupa divort mai pot face partajul?multumesc anticipa. (vezi toată discuția)