Bună ziua!
Vă rog să mă lămuriţi când se solicită ieşirea din indiviziune asupra unei case părinteşti şi care este deosebirea faţă de partajul succesoral asupra imoilului.
Ce implicaţii are asupra timbrajului cererii în instanţă?
Cum este corect , dacă în cauză s-a dezbătut succesiunea eliberându-se certificat de moştenitor, moştenitorii împărţind şi bunurile mobile prin partaj voluntar?
Pârâtul în cauză, ar trebui să arate instanţei ca s-a cerut ieşirea din indiviziune în loc de partajare, fiind prejudiciat cu diferenţa de taxă de timbru ce trebuie s-o plătească în calitate de moştenitor (parte în dosar)?
Vă mulţumesc!
1. Iesire din indiviziune = partaj ( care poate fi: succesoral, al bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei, cotelor-parti dobandite prin incheierea unui contract, etc. si poate avea ca obiect bunuri mobile, imobile, etc.)
2. Iesirea din indiviziune (partajul) se poate cere oricand, este imprescriptibila extinctiv.
3. Taxa de timbru in instanta se calculeaza la valoare si va fi suportata, in principiu, de titularul/titularii cererii de iesire din indiviziune (partaj), urmand ca prin hotarare sa se compenseze in sarcina fiecarui actor al partajului (inclusiv paratilor), conform cotei.
4. Daca s-a realizat partaj voluntar asupra bunurilor mobile, in instanta se poate face partaj asupra bunurilor imobile (inclusiv casa parinteasca).