avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contracte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contracte

Buna ziua tuturor,
Aduc in discutie situatia unei asociatii de proprietari ,,societate nonprofit'' conf art.3, alin.1, lit.g din legea nr.230/2007, in care presedintele si cenzorul (alesi de curand) au vrut si au reusit sa intre in legalitate inregistrand contracte de munca la ITM.
Din cate stiu fiind vorba de o societate nonprofit, in care banii se strang greu si trebuie foarte bine dramuiti, de catre cel ales sa ii gestioneze, exista posibilitatea externalizarii serviciilor (activitatilor independente) prin care se pot semna contracte de colaborare cu prestatorii de servicii pentru a putea fi remunerati legal, daca nimeni nu vrea sa lucreze probono (exe: presedinte asociatie, cenzor, administrator si om de seviciu) si ulterior prestatorii sa isi declare la finante, veniturile suplimentare, pentru care vor plati impozit la stat 16%.
Intrebare:
Ca proprietar nu vreau sa platesc in totalitate, salariile in forma creata de presedinte si cenzor, fiindca sunt oneroase ,,pagubitoare'' pentru mine si vreu sa combat aceasta situatie creata fara sa consulte pe cineva.
Ce posibilitati legale am sa combat aceasta situatie?!
Multumesc anticipat!
Toate cele bune,
Ultima modificare: Duminică, 9 Noiembrie 2014
ndb, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:47, 10 Noiembrie 2014
Cu tot respectful nu prea aveti dreptate. Este legala remunerareaeste presedintelui ales al unei asociatii de proprietary, la fel si a cenzorului. Din pacate nimeni nu face nimic gratuity. Aveti posibilitatea sa ii trageti la raspundere daca nu isi indeplinesc atributiile.

Aveti Legea nr. 230/2007 care reglementeaza infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari:

ART. 32
(1) Presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi
remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotarârii adunarii generale a
proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
(2) Pentru neîndeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv
presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau în solidar, dupa caz, în fata
legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor în mod
deliberat.
Buna seara,
Privitor la contracte incheiate pentru presedintele asociatiei si cenzor, sunt de acord sa fie remunerati, insa in conditii mai blande financiar pentru proprietari, fiindca cim-urile sunt prea apasatoare financiar, creand o sarcina in plus pentru proprietar, ajungandu-se astfel la restante in lista.
In mesajul initial am intrebat daca asociatia poate incheia contracte de colaborare sau ceva asemanator in care prestatorul sa isi plateasca singur darile catre stat.
Daca nu exista alt tip de contract sau conventie care sa nu impovareze oameni, asta este,
Multumesc!
Presedintele, cenzorul ales din cadrul asociatiei de proprietar si, in general, orice functie aleasa, se indemnizeaza in baza unui contract de mandat care nu se inregistreaza la ITM.

Pentru celelalte functii - administrator, ingrijitor, instalator etc - functii care presupun angajare se incheie CIM. Numai acestea se inregistreaza la ITM si numai acestea pot fi externalizate, in eventualitatea ca se doreste acest lucru.

Pe de o parte veniturile pentru functiile care au la baza contractul de mandat, in afara de contributia la somaj, sunt considerate venituri asimilate veniturilor salariale si, deci, pentru ele sunt declarate la ANAF aceleasi tipuri de contributii ca si pentru salarii. Adica acele contributii impovaratoare de care vorbiti dv.

Pe de alta parte externalizarea serviciilor de administrare, de intretinere, de curatenie nu presupune neaparat sume mai mici la plata deoarece prestatorii vor avea grija sa adauge la sumele cerute si acele contributii pe care le platesc ei la ANAF pentru angajatii lor.
Astfel, diferenta intre un om angajat de asociatia dv. sau externalizarea serviciului catre un prestator nu va crea diferente foarte mari, relevante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transmiterea in revisal liliana_balan liliana_balan Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele probleme: Contabilului dintr-o Asociatie de proprietari ii revine in exclusivitate atributia de a opera in ... (vezi toată discuția)
Asociatii de propietari - angajari romica_mi romica_mi Care sunt formele de angajare ale personalului din asociatie si ce contributii sociale revin fiecaruia atat asiguratului cat si angajatorului daca: - ... (vezi toată discuția)
Contracte de munca LIOANAMARIA LIOANAMARIA Buna seara, Am o nelamurire. Presedintele asociatie de proprietari si cenzorul au contracte de munca in 2017? Sau raman contractele de mandat? Exista vreo ... (vezi toată discuția)