avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1888 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA si ROI microintreprindere
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA si ROI microintreprindere

Buna ziua,
Anul acesta am infiintat o microintreprindere care presteaza servicii IT, dar este neplatitoare de TVA.

Acum avem un client din UK, persoana fizica, interesat de serviciile noastre. Cum UK este parte din comunitatea europeana, am inteles ca ar trebui sa facem o cerere ca sa ne trecem in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Intrebarea este daca va trebui sa ne trecem si la TVA sau sa facturam cu TVA?

Mentionez ca aceasta este prima data cand avem un client intracomunitar, pana cum am avut clienti din Romania si SUA si nu a fost cazul de asa intrebare.

Contabilul zice ca nu ar trebui nici sa ne inregistram in ROI, dar o alta sursa a zis ca trebuie sa ne inregistram in ROI si sa platim si TVA. Nu inteleg de ce, pentru ca am ales sa fim neplatitori de TVA, si nu am facut nici o achizitie intracomunitara, iar plafonul de venituri este cu mult sub cel de 65000 EUR (48000 EURO la cursul curent).

Clientul nu a cerut facturare cu TVA. Pe el nici nu il intereseaza factura.

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 9 Noiembrie 2014
iflorin11, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 12:25, 11 Noiembrie 2014
Daca nu ati atins plafonul de 65.000 euro, sunteti scutiti de TVA.
Atentie insa, cursul de schimb este cel de la data aderarii Romaniei la UE - 3,3817).

In sensul celor aratate mai sus, citam din Codul Fiscal :

"ART. 152 Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici

(1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 65.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin.(1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b). "

Si daca oferim servicii de IT unei persoane intracomunitare (Anglia de exemplu), nu trebuie sa ne inregistram in Registrul Operatorilor Intracomunitari, unde ni se va da un cod de TVA(sau VAT), iar apoi va trebui sa facturam totul cu TVA?

Mai este si articolul 133 care mentioneaza ca locul de prestare al serviciilor IT este la beneficiar (adica in Anglia), chiar daca noi avem sediul in ROMANIA, si nu avem nici o treaba cu Anglia, iar daca este asa nu stiu daca trebuie sa ne supunem legilor din Anglia sau Romania privind valoarea TVA-ului facturat.

S-a mai intalnit cineva cu o astfel de situatie?
Serviciile informatice prestate in beneficiul unei persoane impozabile stabilite in afara teritoriului Romaniei sunt neimpozabile in Romania, fiind aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.
Conform acestei reguli de taxare, chiar daca serviciile sunt prestate efectiv pe teritoriul Romaniei, se considera ca locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este "locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice", deci in Anglia.

Emiteti factura , prin inserarea tuturor informatiilor impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
- nu colectati TVA;

- inscrieti pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania conform art. 133 alin.(2) din Codul fiscal", mentiune obligatorie in baza prevederilor articolului 155, alineatul 19, litera l) din Codul fiscal;



Daca locul de prestare al serviciilor este in alt stat comunitar nu ar trebui sa se aplice articolul de mai jos?

ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii

(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;

b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitii intracomunitare tva iflorin11 iflorin11 Avem o firma neplatitoare de TVA, in Romania. Am achizitionat acum cateva luni servicii IT de la o firma din Grecia care mi-a facturat fara TVA. Firma din ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari julyana2010 julyana2010 Buna dimineata, Doresc confirmarea conform articolelor din Codul Fiscal prin care PFA-ul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru serviciile ... (vezi toată discuția)
Inregistare in roi prestari servicii cu o firma din italia intermediere infiintare firme olden olden infiintare firma in [b]Romania cetateni straini italieni[/b] dar prin intermediar o firma straina italiana , firma romana neplatitoare de TVA in baza ... (vezi toată discuția)