Am o casa de la parintii mei cu vanzare cumparare cu drept de intretinere , dar intre timp ei au decedat.Eu m-am despartit de fosta sotie acum 3 ani si m-am recasatorit legitim si stau cu actuala sotie la casa parintilor mei ,iar fosta sotie sta la apartamentul pecare il are mostenire de la parintii ei la care eu nu am dreptul.
Copilul este student si nu locuieste cu ea ,iar ea a avut lucruri la mine si i-am facut instiintare prin cabinet executoresc sa vina sa le ia dar a refuzat si eu eu detin un proces verbal ca ea a refuzat sa le ia.
Eu la apartamentul unde sta ea am lucruri si am investit multi bani si am acte doveditoare ca am facut acest lucru.Intre timp eu m-am recasatorit legitim si cu actuala sotie am mai investit in actuala casa c-am 12000 euro bani cu acte in regula in afara de lucrurile pe care le-am cumparatat.
Acum m-am hotarat sa fac partajul si actuala sotie a intrat ca intervenient in partaj cerandu-ne atat mie cat si fostei soti banii pe care ea ia bagat in casa .
Intrebarile mele sunt:
1. Eu am cerut in cerere ca fosta sotie sa ia casa si mie sa-mi dea sulta pe care o va stabili expertul ,dar daca ea nu vrea sa ia casa e obligata sa-mi plateasca sulta?
2.Daca ea nu vrea sa vanda casa are obligatia sa-mi dea sulta sau i se poate executa apartamentul ei daca refuza acest lucru?
3.Daca actuala sotie e intervenient in proces , fosta sotie are obligatia sa-i plateasca banii pe care ii dovedeste ca ia bagat in casa?si daca nu vrea sa-i dea ce se poate face?
4.Eu am dreptul sa faca experiza lucrurilor de la ea din apartament si valoarea banilor pe care i-am investit acolo ,dupa 3 ani de la despartire?
5.La sfairsitul procesului banii pe care i-am cheltuit se impart la jumatate s-au ma despagubeste ea in totalitate?
6. Trebuie sa am si martori , chiar daca toate actele sunt la mine , ca oricum vecinii de la casa nu o cunosc pe fosta sotie ca ea nu venea pe la parintii mei decat foarte rar , iar la mama mea care era bolnava aveam femeie pe care o plateam din pensia ei.?
Va multumesc si astept niste raspunsuri concrete.
1. Casa oricum este a fostei sotii. Dvs cereti evaluarea imbunatatirilor facute si a bunurilor mobile, bauiesc.
2. De ce ar trebui sa vinda casa? Depinde ce va hotara instanta.
3. Cu ce dovedeste actuala sotie ca v-a dat banii in timpul casatoriei dvs cu fosta sotie? Ce raport juridic are actuala cu fosta?
4. Puteti solicita efectuarea unei expertize in cadrul probatoriul ce il veti administra in proces.
5. Cheltuielile de judecata se stabilesc tot de catre instanta.
6. Nu este obligatorie proba cu martori, mai ales daca aveti inscrisuri.
Totul e confuz, nu se prea intelege ceva coerent... ce casa sa ia fosta sotie, casa in care stati dv. si e a dv.? Sau era comuna?
Care e interesul sa cereti sa ia ea casa?
Aveti un avocat? Va intreb ca nu e lucru usor partajul, ca imbunatatirile se calculeaza dupa felul lor, dupa momentul imbunatatirii, exista prescriptii etc. In ce moment al procesului sunteti?
Casa este a parintilor mei , nu a fostei soti deci eu acum locuiesc cu actuala sotie in casa parintilor mei ,iar fosta sotie sta in apartamentul fostilor socri.
Partajul se face la casa unde locuiesc eu acum.
Iar actuala sotie poate sa dovedeasca ca mi-a dat banii fiindca lucreaza in Austria cu carte de munca si era vorba despre cei 12000 Euro pe care eu si cu actuala sotie i-am bagat in casa parintilor mei . Eu fac partajul cu fosta sotie in urma actului lasat de parintii mei ACT de
VANZARE cu DREPT de INTRETINERE act pe care ni l-a las parintii mei inainte de a deceda
Si dovada ca acei bani au intrat in imbunatatiri? Expertiza s-a cerut? Nu ajunge doar el spune-ea spune...
De ce doriti sa ia fosta casa, n-o mai vreti?
Nu conteaza ca fosta venea sau nu la mama dv., eventual asta si partea cu femeia platita din pensia mamei dv. conteaza pentru fratii dv. sau alti mostenitori, daca mai sunt.
Sotia isi poate recupera din cei 12000 de euro, partial, in masura in care imbunatatirile au fost necesare si nu voluptuorii si in masura in care imbunatatirile nu sunt degradate.
Partea cu martorii depinde de ce reiese din acte, daca e de ajuns sau nu, eu nu pot sti, asta se vede in dosar.
Contractul de vanzare-cumparare cu drept de intretinere s-a perfectat in timpul casatoriei ?
In caz afirmativ, bunul este comun , proprietate comuna devalmasa.
Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre codevlamasi nu are individualizata cota-parte din dreptul de proprietate.
(cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate va fi individualizat in cadrul procesului de imparteala, dreptul de proprietate urmand a fi fractionat , in materialitatea sa ).
Avand in vedere modalitatea in care a fost dobandit dreptul de proprietate, puteti obtine cota de 100 % din dreptul de proprietate.( bunul a fost dobandit prin perfectarea contractului de vanzare-cumparare, titularii initiali ai dreptului de proprietate fiind parintii dumneavoastra ).
Bunul poate fi dobandit de catre dumneavoastra, prin atribuirii.
In cazul in care fosta sotie dobandeste imobilul, in urma impartelii, ea va fi obligata la plata unei sulte .(suma de bani cu titlu de despagubire trebuie platita, altminteri, aceasta poate fi recuperata pe calea executarii silite, initiata in toate formele sale ).
Asadar, imobilul dobandit sub forma impartelii poate fi instrainat, prin licitatie publica.
Expertiza tehnica imobiliara are in vedere stabilirea valorii de circulatie a bunului imobil .( in acest sens, pot fi invederate si actele de conservare efectuate de dumneavoastra ).
Proba testimoniala este utila solutionarii cauzei .( va fi demonstrat aportul dumneavoastra la sporirea valorii imobilului ).
Cheltuielile de judecata, cerute si dovedite se pot incuviinta de cate instanta de judecata, insa pot fi compensate.