Sunt mostenitorul unui teren arabil de 4,8 ha (mostenit de la tatal meu) dat in arenda pe baza legii nr.16/1994, contractul fiind semnat de catre mama mea in aprilie 2008 pe o perioada de 10 ani. Arendasul si-a respectat angajamentul contractual an de an. Doresc sa reziliez acest contract pentru a putea sa exploatez eu personal terenul (de preferat printr-un proiect european). Cum trebuie sa procedez? Am castig de cauza?
Nu stiu ce reprezinta cf, insa contractul a fost incheiat in 3 exemplare, unul la arendator, unul la arendas si unul la Consiliul Local Sacele, Constanta unde a fost inregistrat.
Arendasul are drepturi in baza unui contract ce poate fi reziliat. D-voastra in calitate de proprietar aveti drepturi depline asupra terenului, dar tot in limita angajamentelor asumate prin contract. Deci rezilierea se poate face doar in termenii lui. (notificare prealabila, preaviz, daune interese etc). Mama, care a semnat contractul, mai traieste?
Am fost intr-o situatie similara, dar cel care incheiase contractul a decedat. Firma care exploata (arendasul), in lacomia ei, n-a mai tinut cont cine-i mostenitor cand au refacut contractele si m-am trezit cu un contract semnat de o persoana care nu avea drept de mostenire al acelui teren.
Am cerut firmei, pe langa scuzele de rigoare, sa renunte singuri la contract (ei exploatand fara drept terenul meu) amenintandu-i cu plangere penala pentru tulburare de posesie si proces pentru daune.
S-au conformat in 5 minute ! :justcuz:
Nu stiu ce reprezinta cf, insa contractul a fost incheiat in 3 exemplare, unul la arendator, unul la arendas si unul la Consiliul Local Sacele, Constanta unde a fost inregistrat.
In plus, dvs. ca mostenitor aveti actele facute si la cartea funciara, adica figurati acolo cu dreptul de proprietate? (sunt aspecte importante in eventualitatea in care doriti denuntarea anticipata a contractului de arendare).