Buna ziua,
Daca am lucrat cu contract de munca incheiat la data de 01.10.2014 pana la data 28.10.2014 (respectiv nu am fost trecut la avans pe data de 25,iar cand am intrebat la cadre din care cauza nu am fost trecut la avans, nici eu,nici sotia, am primit raspuns ca : o sa fim retribuiti la salar , adica pe 10 noiembrie . In acest caz am luat decizia instant sa ne dam demisia.) Acum azi data de 10.11.2014 am fost la intreprinderea cu pricina si tichete de masa noi nu am primit pe zilele lucrate, desi fabrica ofera tichete de masa din prima zi de munca la fiecare muncitor , iar in problema banilor, am primit doar 304 RON. Mentionez ca aceeasi suma a primit-o si sotia mea desi eu am fost angajat pe ziua de lucru cu 64 lei/zi iar ea 59 lei/zi. Cum se face ca am avut 18 zile lucrate fiecare si noi am fost retribuiti doar pe 5.80 zile. Este corect ? Ce putem sa facem in aceasta privinta? Carei institutii ne putem adresa pentru a rezolva aceasta problema? Doresc sa stiu daca ne-au fost incalcate drepturile,sau alte asemenea.
Va multumesc anticipat pentru bunatatea pe care o aveti in a-mi raspunde.
Cu stima si respect Paul Bilt
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Demisie
mctzoana
As dori sa stiu daca mi depun demisia luna aceasta, am dreptul sa iau bonurile de masa aferente lunii iunie si ce zile mai lucrez din iulie. Daca da, si ... (vezi toată discuția)