BUna seara ! Sunt parte vatamata intr-un dosar penal , ( incadrat la art. 362 NCP+altele ) , si de cand a ajuns dosarul in judecata , primesc intr-una apeluri cu numar privat noaptea tarziu ( 23:00 - 04:00 ) , in care sunt amenintat ca ma omoara daca nu imi retrag plangerea , ma ameninta ca intra peste mine in casa , ma injurat etc. Am depus plangere la Politie dar nu ii prea intereseaza , au zis ca se rezolva in 30 de zile , ca nu e graba ... Eu am recunoscut vocea unuia dintre suspecti cand am raspuns la apelurile primite cu privat ... Ce pot face ? Este hartuire conform NCp ?tul de caz a incadrato la petitie , a zis ca nu e fapta penala .. Precizez ca sefuld e post nu ma suporta ..
As face si la Parchet , dar e o intreaga incurcatura ... Unul dintre inculpati are unchiul viceprimar , si este un om detul de influent in jud. Olt ., este prieten foarte bun cu seful de post ... si seful de post este nasul prim-procurorului ... si toate sforile se trag intre ei 3 . Ar trebuii sa trimit irect catre judecatoarea dosarului ?
Plangerea penala se depune la politie sau parchet nu direct la instanta. Eu vad chiar un concurs de infractiuni intre amenintare si influentarea declaratiilor.
ART. 206
Ameninţarea
(1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
ART. 272
Influenţarea declaraţiilor
(1) Încercarea de a determina sau determinarea unei persoane, indiferent de calitatea acesteia, prin corupere, prin constrângere ori prin altă faptă cu efect vădit intimidant, săvârşită asupra sa ori asupra unui membru de familie al acesteia, să nu sesizeze organele de urmărire penală, să nu dea declaraţii, să îşi retragă declaraţiile, să dea declaraţii mincinoase ori să nu prezinte probe, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură judiciară, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă actul de intimidare sau corupere constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(2) Nu constituie infracţiune înţelegerea patrimonială dintre infractor şi persoana vătămată, intervenită în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângere prealabilă sau pentru care intervine împăcarea.
Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 261 din vechiul Cod penal
- alin. (1): art. 261^1 din vechiul Cod penal
Pai zic sa depun la judecatorie deoarece dosarul se afla in camera preliminara si cred ca judecatoarea ar trebuii sa ia masuri .. Depun plangere si impotriva sefului de post ?
In camera preliminara se afla dosarul cu fapta care este pe rol, nu cu fapta pe care dvs. vreti sa o sesizati acum. Dosarele penale trec procedural prin filtrul procuraturii, care reprezinta statul in raporturile juridice cu infractorii. Este problematic daca spuneti ca toti sunt mana in mana dar aveti doua solutii : ori renuntati, ori va luptati pana la capat, dvs. alegeti.