avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Suntem debransati, avem Centrale dar, nu avem o lege ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Suntem debransati, avem Centrale dar, nu avem o lege care sa ne protejeze

Degeaba sintem debransati de la RADET si avem centrale termice ,ca sintem la mina administratiei de bloc. Sintem taxati la caldura in fiecare iarna dupa bunul plac al adminisratiei si asta pentru ca noi ,debransatii nu avem o LEGE care sa ne protejeze de abuzurile la care sintem supusi. Am dat telefoane peste tot si m am plins ca am fost taxat la caldura penru a da drumul la agentul termic in bloc ne exzistind nici o factura si tot l e au dat dreptate administratiei lucru care mi se pare anormal. NU exzista o formula de calcul simpla ,care noi debransatii sa beneficiem de ia. Odata debransat trebuie sa dispunem si noi de calcule diferentiate la tevile pe verticala din apartamente bazat pe niste masuratori pe timp de iarna sa ni se dea un certificat energetic, cita caldura emana acele tevi, sint apartamente unde teava e capat de coloana ,pe portiunea din camera teava e rece pentru ca acolo se opreste deci nu emana nici o caldura iar noi sintem luati in calcul si pe retur, e total aiurea ,nu asa , din burta administratiei sa puna ei acolo ca aste cu centrala au bani, nu! :( DECI propun sa ne unim si sa facem o PETITIE catre ANRE si ANRSC si unde o mai fi nevoie, pentru adoptarea unor LEGI clare pentru cei care sint debransati . Aceasta bataie de jocnu mai poate continua. dati zvon in tara cum se spune si hai sa o facem si pe asta pentru protectia noastra.
Cel mai recent răspuns: androidu , utilizator 21:34, 11 Noiembrie 2014
androidu a scris:
... pentru adoptarea unor LEGI clare ...

In prima faza va propun sa cititi Constitutia Romaniei la norma privind initiativa legislativa, adica cum si in ce conditii se face o lege...sigur o sa va ajute in demersul dvs. Bafta!
Referitor la adresa dumneavoastra adresata Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice si inregistratd cu nr. 23 8447 , precizam urmatoareIe :
Contributia la plata cheltuielilor comune este obligatia legala cunoscuta de orice proprietar de apartament situat intr-un condominiu, fiind prevazuta in Legea serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006 si actele normative privind organizarea si
functionarea asociatiilor de proprietari, respectiv de Legea nr. 230/2007 privind infiintarea,
organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile
ulterioare, si Hotdrarea Guvernului nr. 1588/2007, privind aprobarea Normelor metodologice
de aplicare a Legii nr.230/2007.
Astfel, art. 38 alin. (2) din Legea nr. 325/2006 precizeaza ca proprietarii apartamentelor individuale situate in imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la reteaua de alimentare cu energie termica, platesc o cota-parte din cheltuielile cu energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza, proportionala cu cota indiviza.
Potrivit art.32 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007 nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinalie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Mai mult, art.44 alin. (1) din actul normativ mentionat mai sus, defineste partile comune ca fiind partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum sunt descrise in cartea tehnica a construcliei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distribulie si coloanele instalaliilor de apa, canalizare, incalzire etc.
Prin plata patilor comune nu se intelege doar plata pentru energia termica emanata de tevile care va traverseaza apartamentul, ci si cea degajata de conductele de distributie aflate in subsolul imobilului, pe casa scarii, pe culoare, in spalatorii, uscatorii, holuri etc.
Astfel, din cele de mai sus, rezulta ca toti proprietarii de apartamente din cadrul unui condominiu au obligalia de a participa la plata partilor comune aferente consumului de energie termica, indiferent daca sunt racordati sau nu la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica.
In condominiile in care nu sunt montate repartitoare de costuri pentru incalzire, cota procentuala care se ia in calcul pentru stabilirea consumului comun se stabileste astfel:
a) conventional, prin decizie a comitetul executiv al asociatiei de proprietari, conform
atributiilor dispuse de prevederile art. 30 alin. (1) lit. d) din Legea nr.230/2007 privind
infiintarea, organizarea si functionarea asocialiilor de proprietari, cu modificarile si
completarile ulterioare;
b) prin masuratori, in mod exact pentru tot sezonul de incalzire, ca raport intre suprafata echivalenta termic a instalatiilor aflate in spatiile comune .si suprafata echivalenta
termic totala din condominiu, in conformitate cu prevederile art. 12 din Contractul-cadru de
furnizare a energiei termice aprobat prin Ordinul Presedintelui A.N.R.S.C. nr. 483/2008.


Raspuns primit de la ANRSC, deci nu administratorul face ce vrea, asta este legea si trebuie sa o respectam, chiar daca ne convine sau nu!!
b) prin masuratori, in mod exact pentru tot sezonul de incalzire, ca raport intre suprafata echivalenta termic a instalatiilor aflate in spatiile comune .si suprafata echivalenta
termic totala din condominiu. > Aceste masuratori cine le face ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata servicii de caldura apartament debransat catalinita catalinita Buna ziua, Anul trecut m-am debransat de la caldura, am montat centrala si totusi, aparent inca mai platesc caldura celor doua coloane care imi traverseaza ... (vezi toată discuția)
Debransare radet Niculescugh Niculescugh Va rog sa-mi spuneti si mie daca o persoana poate sa se debranseze de la furnizorul Radet, ce trebuie sa faca? Am inteles ca daca pe o scara de bloc nu este ... (vezi toată discuția)
Caldura platita pentru tevile care trec printr-un apartament debransat maxim constantin maxim constantin Va rog sa ma ajutati cu o problema.Luna aceasta la asociatie pe langa cele obisnuite am de platit si caldura,pentru tevile care trec prin apartament[explicatia ... (vezi toată discuția)