Ce drepturi salariale are un angajat care este angajatul unei firme cu sediul social in Bucuresti, dar punctul de lucru unde se de desfasoara activitatea este la 150 km departare de locul de resedinta al salariatului? In situatia data, salariatul nu poate merge zilnic 150 km dus si 150 km intors, ca sa faca naveta, astfel, pleaca luni si se intoarce vineri. In concluzie, este plecat de "acasa" 5 zile si 4 nopti . Si asta de aproximativ de 4 ani si daca ar fi sa facem un calcul cate zile este la domiciliul de resedinta si cate este plecat, intr-un an de zile...... I se asigura doar transport si cazare gratuita. Are contract cu norma intreaga de 8 ore, alte sporuri nu sunt acordate. Nu poate beneficia de diurna pentru ca legal nu este in deplasare si nici sporuri de detasare pentru ca nu este detasat. Acolo isi desfasoara activitatea, la punctul de lucru unde este angajat. Pe de alta parte, prin natura functiei pe care o are sunt situatii cand este nevoie sa-si desfasoare activitatea infara celor 8 ore prevazute in programul de lucru, inclusiv noaptea. In contract nu este prevazut nici un fel de spor sau alte beneficii. Revin la intrebarea initiala, ce drepturi inafara celor salariale, are dreptul salariatul si in ce temei legal? Care sunt articolele din lege care reglementeaza o astfel de situatie? Cu multumiri, in asteptarea raspunsului d-voastra.
Un salariat poate avea urmatoarele drepturi :
- daca este delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
- daca lucreaza ore suplimentare : compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In caz contrar, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.Sporul pentru munca suplimentara, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
- daca lucreaza noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Spor de noapte
adrian19
In conditiile in care intr o luna o perioada de timp sunt in concediu si numarul de ore de noapte lucrate este mai mic de 30% din timpul lunar de lucru,pentru ... (vezi toată discuția)
Ore de noapte sau nu
dscalin
Buna ziua, ma numesc Calin si lucrez ca ambulantier la SAJ si pina nu demult am lucrat in schimburi de 12x24 acum de la 1 noe, o parte dintre noi lucram in ... (vezi toată discuția)