avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sanctiunea unui judecator care amana o cauza la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Sanctiunea unui judecator care amana o cauza la cererea unui avocat fara delegatie la dosar?

Care este sanctiunea unui judecator care amanda o cauza l cererea unui avocat fara delegatie la dosar?
Practic la unul din termene, pentru inculpatul X s-a prezentat un avocat care, fara a avea delegatie la dosar, a solicitat presedintelui să amane cauza, precizand ca va depune el ulterior delegatia. Din punctul meu de vedere este o grava atingere adusa corectitudinii sedintei de judecata. Judecatorul ar fi trebuit sa respinga cererea formulata de acel avocat, deoarece acela nu avea calitate procesuala de aparator/reprezentatnt. Puteti sa imi spuneti care este sanctiunea care se impune acelui judecator in cazul unei sesizari/plangeri ? Care este temeiul legal? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:20, 2 Decembrie 2014
Legea permite a se proceda in acest mod.
Nu poate fi sanctionat judecatorul.
Dle Avocat, puteti sa imi indicati si temeiul legal ? eu consider ca in lipsa delegatiei, lipseste si dovada acordului de vointa dintre client si apartor. Ori in lipsa consimtamantului exprimat, si dovedit prin imputernicire avocatiala depusa la dosar, nu cred ca un avocat poate reprezenta interesele unui client intr-o speta. Atunci de ce a mai fost infiintata si reglementata institutia imputernicirii avocatiale, daca un avocat nu o depune la dosar, iar judecatorul permite prin pasivitate ca un avocat fara delegatie sa reprezintele interesele unui client? Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 2 Decembrie 2014
cezarad, utilizator
Contractul dintre avocat si client se poate incheia si oral.
Ulterior se face contractul si imputernicirea avocatiala.

Deci, legal este a se proceda in acest mod daca avocatul declara ca a fost angajat.

De regula, se practica ca avocatul sa prezinte imputernicirea avocatiala in aceeasi zi dar daca exista o imposibilitate de prezentare a delegatiei avocatiale se poate amana cauza.

Sa va dau un exemplu ca sa intelegeti.
Avocatul se afla la mare pe litoralul romanesc in vacanta.
Un client il plateste pentru a merge la instanta dar fiind in vacanta nu are la el tipizatele necesare.
Ce se poate face atunci?

Merge la instanta si prezinta ulterior imputernicirea avocatiala.
Instanta il va legitima si va verifica ca este avocat cu drept de exercitare a profesiei.

Cu litoralul chiar am avut caz concret in urma cu cativa ani dar nu a platit clientul ca sa intru in instanta la Constanta si sa intrerup plaja si vacanta timp de o zi...
Evident ca nici roba nu aveam la mine...

Exemplele pot fi mult mai multe...

Pot fi insa si situatii pe starea de arest unde situatia este ma complicata.
In astfel de cazuri se poate da avocat din oficiu alaturi de avocatul ales nou sosit...pentru a nu se amana cauza daca chiar nu se poate amana...

Alegerea avocatului este un drept garantat constitutional si prevazut de art. 6 din CEDO si instantele nu il pot incalca decat daca are la baza motive temeinice.
In alta ordine de idei, instanta ar incalca dreptul la aparare si dreptul la un proces echitabil daca nu ar amana cauza in anumite circumstante.

V-am dat exemplul cu starea de arest.
Acolo se desemneaza avocat din oficiu alaturi de avocat ales ca sa nu existe anumite probleme pe care nu le voi expune...
Insa, exista avocatul ales angajat...

CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Am inteles. Spuneati undeva ca judecatorul are obligatia de a legitima avocatul. In cazul meu, nu a legitimat avocata, care era o tanara avocata stagiar, absolut necunoscuta. De asemeni, pentru a nu aduce atingere art. 6 CEDO, putea lasa cauza la sfarsitul sedintei , timp in care avocata respectiva putea prezenta un act de identitate, o legitimatie, o imputernicire. Pe de alta parte, respectivul inculpat mai formulase anterior cereri pentru angajarea unui aparator, deci ultima era clar ca se impunea a-i fi respinsa. Si o ultima solicitare as mai avea, daca imi ingaduiti. Sa imi indicati si mie care este articolul de lege care permite unui avocat sa se prezinte in instanta pentru un client, fara sa prezinte o imputernicire avocatiala datata, semnata, fara sa prezinte o legitimatie, fara sa stie macar numele corect al inculpatului. Nu cred ca un judecator poate permite oricarei persoane care se prezinta cu o roba de avocat sa pretinda ca este aparatorul unui inculpat intr-un proces penal. Dec ipermiteti-mi sa am anumite rezerve fata de ipoteza sustinuta de dvs, care nu se sprijina pe niciun text de lege. Va multumesc pentru timpul acordat, apreciez raspunsul dvs., dar as fi foarte incantata dac ati putea sa imi indicati si un temei juridic. :">
cezarad, utilizator
Nu am zis ca este strict obligat sa o legitimeze dar asa ar fi trebui daca nu o cunoastea.
Daca avocata este cunoscuta de regula nu se legitimeaza.

Scrie in Legea nr 51 pe care ati citit-o, am observat...despre angajarea avocatului fara contract scris in secunda in care este angajat...

V-am dat exemplul cu vacanta si este concludent.
Legea a avut in vedere si astfel de situatii pentru a nu se incalca dreptul la aparare prin obstructionarea angajarii avocatului dorit.

Cand am nevoie de lege indic si textul de lege dar eu in general cunosc legea aproape toata si cand am nevoie in caz concret caut exact textul de lege.
In concret, inseamna cand merg la instanta sau la organul de urmarire penala...si acesta nu ma crede si clientul m-a platit ca sa ma descurc...
Cert este ca veti gasi daca cautati...

Nu va mirati de astfel de amanari deoarece avocatii le pot scoate daca vor...
Nu este nimic in neregula...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul clientului la avocat. client care nu doreste substituirea avocatului in fata instantei penale.refuzul clientului CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Exista jurisprudenta conform careia clientul care refuza ca avocatul angajat sa fie substituit sa determine amanarea cauzei pe incalcarea dreptului la ... (vezi toată discuția)
Daca pe o imputernicire avocatiala nu exista semnatura clientului ... p649 p649 Daca pe o imputernicire avocatiala nu exista semnatura clientului dar exista semnatura avocatului, fara stampila acestuia, se poate invoca lipsa calitatii de ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea intr-un proces civil Ismail Derya Ismail Derya Am o intrebare. Paratul dintr-un dosar civil recent introdus este arestat in Danemarca. Astazi am primit intampinare formulata in numele paratului de un ... (vezi toată discuția)