avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Plangere penala expert
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Plangere penala expert

Buna ziua,

Daca instanta a respins obiectiunile formulate de una din parti,aceasta poate face plangere penala impotriva expertului?
Expertul cum se poate apara nefiind intemeiata plangerea?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 08:04, 29 Noiembrie 2014
Multumesc pentru raspunsurile d-voastra.
Tot legat de expertiza :daca una din parti,desi s-au facut toate demersurile:adrese telefoane,adresa catre instanta,nu permite accesul la documente,se poate depune raportul de expertiza doar in baza documentelor primite de la una din parti cu mentiunea ca cealalalta parte refuza?
Conform art.335 ,(3) CPC inteleg ca da:"În cazul în care una dintre părţi opune rezistenţă sau împiedică în orice alt mod efectuarea lucrării, instanţa va putea socoti ca dovedite afirmaţiile făcute de partea adversă cu privire la împrejurarea de fapt ce face obiectul lucrării, în contextul administrării tuturor celorlalte probe."
Trebuie anuntata instanta, in scris, cu nr. de inregiostrare/ data, asupra situatiei create. Instanta poate dispune mai intai, conform prevederilor NCpC
-art.335 (5) In mod exceptional, cand aflarea adevarului in cauza este indisolubil legata de efectuarea probei cu expertiza tehnica, instanta va autoriza folosirea fortei publice in scopul efectuarii expertizei, prin incheiere executorie pronuntata in camera de consiliu, dupa ascultarea partilor.
In ambele situatii, prevazute la al.(3) sau al.(5), instanta decide calea de urmat, prin incheiere de sedinta.
Multumesc.
Instanta a fost anuntata prin adresa.O sa merg sa vad concret ce scrie in incheierea de sedinta.
Buna ziua,

Tot legat de raportul de expertiza:in general partile solicita raportul de expertiza de la expert pentru a nu mai merge sa-l ridice de la instanta.Poate expertul proceda astfel si sa inmaneze un draft al raportului?

Multumesc.
Instantele de judecata solicita expertului, prin adresa de desemnare, sa depuna la dosar atatea exemplare (copii xerox, semnate pe fiecare pagina) cate parti sunt in proces, plus un exemplar original, semnat pe fiecare pagina pentru instanta de judecata.
In vechiul cod de procedura civila existau mentiuni in acest sens.
Dupa parerea mea, un raport de expertiza devine oficial numai dupa ce este depus cu nr.de inregistrare/ data, prin arhiva tribunalului, la dosarul cauzei.
Exemplarele de raport sunt date partilor, de catre instanta de judecata, prin incheierea de sedinta. Exista o explicatie - raportul de expertiza poate fi respins de catre instanta de judecata, daca expertul nu a raspuns la obiectivele formulate pentru expertiza.
Dand exemplare partilor in proces inainte de depunerea raportului la dosarul cauzei, pot exista situatii, ca expertul sa schimbe concluziile, din motive diferite (chiar profesionale).
Raportul depus la dosarul cauzei poate fi studiat la arhiva tribunalului, de la data depunerii de catre expert pana la termenul de judecata.
Daca expertiza a fost dispusa de catre parchet, raportul de expertiza se depune in original la dosarul cauzei, prin procurorul de caz.

Alte discuții în legătură

Expertiză contabilă judiciară daniro1991 daniro1991 Buna ziua, Am avut nevoie ca învinuit de ajutorul unei expertize contabile judiciare în cadrul unui proces penal (aceasta fiind aprobata de judecător) ... (vezi toată discuția)
Onorariu expert mihaiciobanasu mihaiciobanasu Buna ziua, sunt expert judiciar şi am întocmit o expertiza într-o cauză civilă. Reclamantul a plătit avans onorariu dar nu a mai achitat diferenţa de ... (vezi toată discuția)
Obiectiuni sau nulitate expertiza? reclamant2013 reclamant2013 Instanta a dispus intr-un proces civil efectuarea unei expertize tehnice judiciare, avand un singur obiectiv. Expertul a depus la termen expertiza solicitata. ... (vezi toată discuția)