avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declararea judecătorească a morţii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declararea judecătorească a morţii

Sora mea a decedat in decembrie anul trecut in strainatate; a fost gasita dupa cateva zile si, din cauza caldurii din camera, au fost probleme privind stabilirea identitatii; in final, au fost o serie de factori prin care s-a confirmat ca din pacate era vorba de ea. Insa, cand a fost emis certificatul de deces, desi stabilea ca era sora mea, a fost inscrisa data la care a fost gasita si nu data decesului si din aceasta cauza am avut probleme la transcrierea in tara a acestuia.Am apelat la instanta pentru declararea judecatoreasca a mortii si dupa amanari de aproape 1 an am primit urmatoarea hotarare:
Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge cererea, ca neîntemeiată. Cu apel în 30 de zile de la pronunţare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică azi, 10.11.2014.
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 10.11.2014
Ce mai poate fi facut? Din nefericire, este o certitudine ca sora mea a decedat si nu pot intelege cum este posibil sa fie considerata neintemeiata cererea, desi am prezentat actele de deces si de la morga care stabileau ca era vorba de ea si, de asemenea, s-a prezentat faptul ca ultima oara am vorbit cu ea pe data de 30.11.2013 si a fost descoperita pe data de 08.12.2013.
Cel mai recent răspuns: DoinaBD , utilizator 23:30, 15 Noiembrie 2014
Asteptati sa va vina hotararea acasa si apoi mergeti la avocat cu toate actele pentru analiza.
Ce inseamna "probleme la transcriere"? De unde puteau sti autoritatile romane ca persoana nu a decedat pe 08.12 daca asa scrie si pe certificat si pe traducerea legalizata?Din raportul de la morga?
Din punctul meu de vedere cererea de constatare pe cale judecatoreasca e fara obiect, pentru ca decesul e deja constatat.

Din indrumarile oferite de IP reiese asa:
"urmare a încetării din viaţă a unui cetăţean român, în străinătate, în prima fază, se va înregistra fapta la autorităţile competente din ţara în care s-a produs
certificatul/ extrasul de deces va cuprinde, obligatoriu, datele decedatului precum şi ale părinţilor acestuia;
IMPORTANT, la primirea certificatului/ extrasului de deces, acesta SE VA CITI, astfel încât informaţiile înscrise în acest document să corespundă întocmai cu datele de identitate corecte ale defunctului.
!!! Dacă constataţi că există greşeli insistaţi la emitent să le corecteze"

Trebuie vazuta hotararea.
Daca procesul s-a judecat un an trebuie stiut ce s-a intamplat si daca sa declare sau cale de atac.
Nu este un proces standard pe sablon cum ar fi divortul.

E posibil ca rectificarea sa se poata face pe alta cale sau nu.
Se poate sa fie o chestiune pornita din strainatate si acolo sa se faca treaba.
E posibil orice...
Dar...e bine sa fie analizata hotararea si actele.
și normal că instanța v-a respins cererea, nu poți declara ca mort o persoană care legal e deja decedată...

cererea dumneavostră trebuia să fie una de îndreptare a erorii materiale referitoare la data decesului. însă pentru asta trebuie să aveți probe din care să rezulte data decesului. ori nu aveți. în plus nu cred că o instanță română poate să dispună modificarea unui act emis de autoritățile altui stat.
DoinaBD a scris:

Am apelat la instanta pentru declararea judecatoreasca a mortii si dupa amanari de aproape 1 an am primit urmatoarea hotarare:
Tip solutie: Respinge cererea


:confused:
Unui avocat care stie despre ce vorbeste i-ar fi fost necesare mai putin de 10 minute sa va arate de ce n-ar fi trebuit sa va judecati ... de-aiurea in aceasta procedura.

Nu are sens sa va insir aici toate conditiile in care poate interveni declararea judecatoreasca a mortii (conditii care NU erau indeplinite in cauza dvs) dar iata un banal argument:

art. 54 NCC
Orice persoana interesata poate cere oricand anularea hotararii judecatoresti declarative de moarte, in cazul in care se descopera certificatul de deces al celui declarat mort.

Pai, daca descoperirea ulterioara a certificatului de deces este cauza de anulare a hotararii declarative de moarte (la cererea oricarei persoane interesate) ce ar fi trebuit sa faca judecatorul care ...vedea cu ochii lui EXISTENTA la dosar a certificatului de deces (depus de dvs.)? Sa admita cererea pronuntand o hotarare nula!? A respins-o, evident.

Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2014
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Persoana decedata fara certificat de deces petrica hrimiuc petrica hrimiuc Va salut si va supun spre analiza o speta mai diferita. Situatia de fapt se prezinta in felul urmator. O persoana decedeaza in data de 31 dec. 1989, ... (vezi toată discuția)
Transcriere certificat de deces Elena 38 Elena 38 Buna ziua, Sper sa imi puteti oferi putina indumare. Sotul meu a decedat in Dec’17. Ca sa ii pot face transcrierea certificatului de deces emis in ... (vezi toată discuția)
Mostenire Daniel091996 Daniel091996 Eu am un frate si o sora cu care nu am mai tinut legătura, eu am plecat dupa moartea mamei mele din satul meu natal si nu am mai știut nimic de fratele meu ... (vezi toată discuția)