avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul vechime in munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul vechime in munca

Buna ziua !

Am un salariat care are program de 4 ore/zi pentru studii , in perioada de dinainte de 2001 .
De asemenea,am si o salariata cu program de 4 ore/zi pentru crestere copil tot in perioada anterioara anului 2001.

Va rog sa ma lamuriti in ceea priveste calculul vechimii pentru pensie, in aceste doua situatii diferite.

Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 09:28, 13 Noiembrie 2014
In ambele situatii ,pentru perioada lucrata cu 4 ore stagiul de cotizare la sistemul de pensii se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat. (adica la 1 an cu 4 ore/zi stagiul va fi de 6 luni).
Total eronat raspunsul dat de dsv, dle @Bruta.

Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
.....

Prin urmare:
- stagiul de cotizare la sistemul public de asigurări sociale va urma modul de calcul reglementat de Legea nr. 263/2010, care este cel stipulat pentru cazul contractului de muncă cu durată integrală.

- timpul parţial al contractului de muncă nu influenţează stagiul de cotizare la sistemul public de pensii şi nici concediul de odihnă, acestea având acelaşi regim cu cel aplicabil contractului de muncă cu timp integral.

In speta, 1 an de zile lucrat cu timp partial = vechime in munca/stagiul de cotizare la pensie ca si 1 an de zile lucrat cu norma intreaga.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dl. @freeelis

Probabil nu ati obsrvat ca se face referire la o perioada anterioara anului 2001.
Cred ca nu e cazul sa va spun ca OUG 65/2005 a modificat Art. 103/C muncii.

Art 103 alin. (3)/C muncii – inainte de modificare
In cazul salariatului care desfasoara activitatea in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la sistemul de pensii se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii.

Art 103/C muncii – modificat de OUG 65/2005
(1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
OUG 65/2005 a fost aprobata de Legea 371/2005 si intra in vigoare la 22.12.2005
Prin urmare .... de la aceasta data are valabilitate explicatia dvs.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca la contract cu 2 respectiv 4 ore Popescu Lorena Popescu Lorena Buna ziua Am de calculat o vechime in munca ptr o persoana care a inceput activitatea in 1985 iar in cartea de munca respectiv adev de vechime figureaza si cu ... (vezi toată discuția)
Stagiul de cotizare în cazul unui contract de muncă cu timp parțial de 4 ore pe zi Cristina_Ana Cristina_Ana Bună seara, Am lucrat cu program parțial de 4 ore pe zi în perioada 01.04.2001- 01.03.2003. Conform precizărilor CNPP: ,,In perioada 01.04.2001- ... (vezi toată discuția)