avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cim part time si vechimea in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cim part time si vechimea in munca

Buna ziua .As dori sa stiu daca mai sunt in vigoare prevederile OUG 65/2005,astfel : '"Incepand cu data de 1 iulie 2005 , perioada in care o persoana a desfasurat activitatea in baza unui contract de munca cu timp partial se considera stagiu de cotizare integral. OUG nr. 65/2005 a modificat si completat Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii). Aceasta a abrogat articolul 103 alin. (3) care prevedea ca, in cazul salariatului care desfasoara activitatea in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la sistemul de asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii.
Astfel, incepand cu 1 iulie 2005, perioada in care asiguratii desfasoara activitate in baza unui contract de munca cu timp partial se considera stagiu de cotizare integral. Programul de 4 ore afecteaza doar punctajul lunar,anual si cel mediu anual.Deci in consecinta cuantumul pensiei.Aceasta datorita faptului,ca la calculul punctajelor lunare se va raporta un salariu mai mic,la salariul mediu brut pe economie.Deci salariul fiind mai mic si punctajul va fi mai mic.In rest nu va afecteaza cu nimic la pensie.Acest OUG din 2005,a fost reglementat in consecinta si de Lg.263/2010,".
Aceasta informatie am gasit-o,cu ceva timp in urma, tot pe avocatnet,ca raspuns ,in forum.As vrea sa stiu daca au mai ramas valabile aceste prevederi,Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:33, 12 Ianuarie 2020
Sunt in vigoare si astazi.
Codul muncii:
Art. 106
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Astfel:
1 an lucrat cu c.i.m. cu timp partial = 1 an lucrat cu norma intreaga = 1 an vechime in munca = 1 an stagiu de cotizare la pensie.

Durata timpului de munca nu influenteaza calculul vechimii in munca si nici al stagiului de cotizare la pensie.
Am un servici cu normă întreagă, și unul la 4 ore cu ce mă ajută la pensie? Ma puteți informa. Mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 12 Ianuarie 2020
Agache70, utilizator
Doar la cuantumul pensiei , nu si la stagiu de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ma afecteaza la pensie faptul ca lucrez doar patru ore pe zi? alextomescu alextomescu Buna ziua. Va rog sa-mi precizati conditiile in care ma va afecta la pensie, faptul ca in momentul de fata mi-a fost redus programul zilnic de lucru la 4 ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca Iulian MANEA Iulian MANEA Sper ca nu o sa radeti de mine, dar nu reusesc si apelez la ajutorul vostru. Din practica stiu ca un salariat angajat cu norma partiala primeste acelasi stagiu ... (vezi toată discuția)
Calcul vechime in munca dory2014 dory2014 Buna ziua ! Am un salariat care are program de 4 ore/zi pentru studii , in perioada de dinainte de 2001 . De asemenea,am si o salariata cu program ... (vezi toată discuția)