avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cai de atac instante
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cai de atac instante

Salutare,cum se procedeaza pentru aceasta situatie: in urma cu ceva ani am intrat in anumite litigii cu o anume persoana , a urmat alti ani de instante acesta cerea O Hotarare care sa tina loc de act autentic acesta a pierdut definitive si irevocabil in instant dupa o perioada ma acuzat si chiemat pentru tentative de inselaciune la politie in urma audierilor si a probelor a pierdut si acolo ba mai mult parchetul a emis o rezolutiune in care spune ca reclamantul a avut intenti de rea credinta si paratul a demonstrate buna credinta, tot in rezolutie se specifica ca reclamantul nu a platit suma pe care o sustine in instant civila ca a platit-o .
Acum am avut pe rolul instantei civile un nou proces avand accelasi obiect de judecata Hotarare care sa tina loc de act autentic, chiar daca am o hotarare definitiva si irevocabila instant sa pronuntat si in favoarea reclamantului tot irevocabil dupa ce a respins recursul depus de mine,

Cum se procedeaza pentru Exercitarea unei actiuni in revizuire intemeiata pe contrarierea de Hotarari ??? ce se poate face in aceasta situatie?? chiar daca am o rezolutie a unui dosar penal in care se demonstreaza reaua credinta a reclamantului , si mai mult o Hotarare definitiva si irevocabila ,

dilema mea este : definitiv si irevocabil nu inseamna ca nu mai exista cale de atac pe acel motiv???
va multumesc pt ajutor si pt timpul acordat
Cel mai recent răspuns: Phantom79 , utilizator 21:05, 14 Noiembrie 2014
În instanță trebuia să invocați excepția autorității de lucru judecat. Ea poate fi invocată numai dacă ambele procese au același obiect (în sensul că ambele hotărâri care să țină loc de act autentic aveau același obiect). Numai în acest caz, dacă nu ați invocat excepția și s-a dat o hotărâre care încalcă autoritatea de lucru judecat a primei decizii, puteți formula o cerere de revizuire întemeiată pe art. 509, alin. 1, pct. 8 în termen de o lună de la data rămânerii definitive a ultimei decizii. Un model găsiți pe site-ul CSM care a pus de curând la dispoziția justițiabilului modele de cereri toate tipurile de acțiuni și solicitări:
[ link extern ]

Căutați: Cerere de revizuire art. 509 alin. (1) pct. 8)

Trebuie achitată și taxa de timbru cf. OUG nr. 80/2013 (în valoare de 100 RON pentru acest singur motiv). Țineți cont de termenul de o lună.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
Radu9, utilizator
Din ce spuneti dvs, a fost o cerere de revizuire a unei hotarari.
Revizuirea este o cale de atac prin intermediul careia se poate obtine desfiintarea unei hotarari judecatoresti definitive si reluarea judecarii cauzei.
Revizuirea nu implica realizarea unui control judiciar, ci determinarea unei noi judecati, intemeiata pe unele elemente, ce nu au putut forma obiectul judecatii la momentul respectiv.
Situatia expusa de dvs. este foarte complexa. Astfel cum ati prezentat-o dvs., aveti dreptate sa va ridicati asemenea intrebari, este logic. Totusi, dreptul are foarte multe nuante. Dvs. spuneti ca exista doua hotarari impotriva dvs. formulate de acelasi reclamant avand acelasi obiect, dar s-ar putea ca pe undeva sa fiti in eroare, mai ales daca ati invocat autoritatea de lucru judecat si v-a fost respinsa irevocabil.Daca nu ati invocat acest aspect, s-ar putea sa aveti sanse la formularea unei cereri de revizuire.
"Definitiv si irevocabil", in limbaj juridic, difera de intelesurile pe care acesti termeni ii au in limbajul comun. Exista cai de atac extraordinare care pot infirma o solutie definitiva si irevocabila.
eu sunt parat si exista doua hotarari in favoarea mea una definitiva si irevocabila in instanta civila si rezolutia unui dosar penal in care am fost acuzat de inselaciune dar sa terminat favorabil tot mie, problema este ca nu am timbrat recursul si nu am depus nici cerere pt autoritate de lucru judecat, ce nu inteleg este faptul cum instant de judecata sa pronuntat si in favoarea reclamantului la un alt dosar care are acelasi obiect de judecata ca cel castigat definitive si irevocabil de mine . ba mai grav acesta sustine ca a platit o anume suma in instant civila suma care recunoaste ca nu a platit-o in instant penala asa reiese din rezolutia dosarului penal, tot din dosarul penal reiese ca reclamantur a demonstrate rea credinta si eu parit buna credinta,
:bow:
Daca nu ati invocat autoritatea de lucru judecat, e de inteles de ce instanta nu a cunoscut existenta hotararii civile anterioare favorabile dvs. Puteti ridica toate argumentele dvs. in cadrul cererii de revizuire, inclusiv rezolutia penala.

Alte discuții în legătură

Csm??? Phantom79 Phantom79 Unde ma pot adresa pentru faptul ca instant penala a dat o rezolutie in care in calitate de prat nu am nici o vin ba mai mult am dovedit buna credinta si ... (vezi toată discuția)
In litigiile de munca se poate solicita reexaminarea daca hotararea pronuntat in apel este total opusa celei pronuntata in fond? cristina69 cristina69 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca intr-un litigiu de munca s-a pronuntat la fond o sentinta prin care s-a respins actiunea reclamantului in intregime iar ... (vezi toată discuția)
Acum, cum se judeca un proces in instanta ? cristiannegru cristiannegru - am facut o actiune de Revizuire ( 2 hotarari contradictorii ), tocmai de pe data de 12.03.2014 - instanta mi-a comunicat Intampinarea paratului abia pe ... (vezi toată discuția)