avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

Buna ziua,
Va rog daca se poate sa-mi spuneti si mie daca tata poate trece de la pensie anticipata partial (cu penalizare) la fara penalizare.
Este nascut in 11.08.1952 si are un stagiu de cotizare de 40 de ani 4 luni si 10 zile din care lucrati in grupa a doua de munca 10 ani si 5 luni.

Pe decizia de pensionare este specificat urmatoarele:
Stagiu de cotizare 40 ani 4 luni si 10 zile
Grupa a doua 10 ani 5 luni si 12 zile
Conditii de munca 2 ani si 6 luni
Perioade asimilate 1 an si 4 luni.

La ce se refera?

Mentionez ca am mai intrebat si nu m-am exprimat corect, scriind date eronate.

Va multumesc

Ioana
Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2014
oana8385, utilizator
Cel mai recent răspuns: oana8385 , utilizator 11:54, 13 Noiembrie 2014
Daca cititi mai cu atentie Decizia de pensie o sa gasiti:
* 27 ani, 4 luni, 28 zile = conditii normale
* 10 ani, 5 luni, 12 zile = Grupa II
* 2 ani, 6 luni, o zile = spor suplimentar (la 1 an de gr II se acorda 3 luni. 10 ani x 3 luni = 30 luni = 2 ani si 6 luni)
* 40 ani, 4 luni, 10 zile = TOTAL VECHIME

Intrucat nu are realizata o vechime de cel putin 43 de ani, nu poate solicita pensie anticipata (fara penalizare)
* Va trece in pensie pentru limita de varsta la data de 11.08.2015 (i se reduce varsta de pensionare cu 2 ani urmare celor 10 ani de grupa iI)
Multumesc pentru raspuns
Mai am o intrebare,

Acum cateva luni tatal meu a primit de la casa de pensii cartea de munca in original inapoi. Cu mentiunea mergeti sa faceti o cerere.
A mers sa faca cerere la alt ghiseu si i s-a spus ca nu trebuie sa faca nimic.
Este plimbat de la un ghiseu la altul.
Este normal asa ceva.
De ce ia dat cartea de munca inapoi?
Mentionez ca pensie ia in continuare.

Sper ca nu va deranjez cu intrebarile.

Va multumesc,

Ioana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata fara penalizare ittisottis ittisottis BUNA ZIUA, Am implinit 57 de ani in 06. februarie 2012. Lucrez in invatamant, am o vechime de 37 de ani . Ma pot pensiona anticipat ,cand am 38 de ani de ... (vezi toată discuția)
Determinarea varstei de pensionare mirceamandrut mirceamandrut Buna ziua, Am urmatoarea situatie: conform calcului de determinare varsta de pensionare pentru femei, eu pot iesi la pensie in luna septembrie 2012, cand ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizare catalinaelenavochita catalinaelenavochita mama mea e nascuta in August 1961, activez in campul muncii de 32 de ani. Varsta standard de pensionare este 62 ani si 1 luna. Are grupa a II-a care-i reduce ... (vezi toată discuția)