avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Achizitie intracomunitara Olanda
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Achizitie intracomunitara Olanda

Buna ziua,

O sc din RO neplatitoare de TVA, neinregistrata in registrul intracomunitar, cumpara din Olanda o masina SH. Firma de acolo este platitoare de TVA dar factureaza fara TVA. Este corect din punct de vedere legal la noi in tara, achizitia?trebuie sa se inregistreze firma din RO ca platitoare de TVA.

Va rog mult sa ma ajutati, am primit foarte multe pareri de nu mai stiu ce trebuie facut!

O zi buna in continuare!
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert Mihai PFA , Consultant fiscal 15:34, 28 Noiembrie 2014
Daca achizitia este sub 10.000 euro atunci beneficiati de derogare, si deci operatiunea nu e impozabila in Romania, se va factura cu TVA olandez fiind considerata impozabila acolo:

Cod fiscal:

ART. 126 Operaţiuni impozabile

(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operaţiuni impozabile în România achiziţiile intracomunitare de bunuri care îndeplinesc următoarele condiţii:

a) sunt efectuate de o persoană impozabilă care efectuează numai livrări de bunuri sau prestări de servicii pentru care taxa nu este deductibilă sau de o persoană juridică neimpozabilă;

b) valoarea totală a acestor achiziţii intracomunitare nu depăşeşte pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depăşit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al cărui echivalent în lei este stabilit prin norme.



Norme:

(8) În cazul în care plafonul pentru achiziţii intracomunitare este depăşit, persoana prevăzută la art. 126 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal va solicita înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153^1 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Înregistrarea va rămâne valabilă pentru perioada până la sfârşitul anului calendaristic în care a fost depăşit plafonul de achiziţii şi cel puţin pentru anul calendaristic următor.
Pentru autovehiculele considerate second-hand, persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA datoreaza TVA in Romania, prin aplicarea taxarii inverse si depune la dosarul de inmatriculare o copie a CIF. Persoana fizica sau persoana juridica neinregistrata in scopuri de TVA nu datoreaza TVA in Romania, va plati TVA in tara de origine. Va obtine de la ANAF certificatul din care reiese ca nu datoreaza TVA in Romania, pe care il va depune la dosarul de inmatriculare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl neplatitoare tva import fructe jovana jovana Buna ziua, am un SRL nou, neplatitor de TVA si doreste sa importe fructe din UE, trebuie sa devina platitor de TVA, prin optiune, si apoi sa se inscrie in ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare - firma neplatitoare de tva Adinel84 Adinel84 Buna ziua, Am o firma neplatitoare de tva si vreau sa fac achizitii intraconunitare. Trebuie sa ma inregistrez in ROI, daca valoarea achizitiilor intr-un an ... (vezi toată discuția)
Trebuie depusa d301? sevenx sevenx Buna ziua, Un SRL neplatitor de TVA face o achizitie intracomunitara (fara a fi inregistrat in ROI intrucat valoarea achizitiei este sub 10000E) in luna ... (vezi toată discuția)