As dori sa stiu daca un contract de donatie in care nu este precizata absolut nicio obligatie din partea donatarului, poate fi revocat in afara cazului de ingratitudine (art. 831 cod civil, cu cele 3 cazuri).
Ma refer in special la situatia in care mostenitorii donatorului (copii, etc) ridica pretentii la succesiune sau dupa decesul donatorului. Exista aceasta posibilitate? In ce situatie si care este articolul care clarifica acest lucru?
Contractul de donatie este prin esenta sa irevocabil, cu exceptiile prevazute la art.1023 NCC. Avand in vedere ca nu este o donatie cu sarcina nu poate fi revocata nici ptr neindeplinirea sarcinilor.
Succesorii defunctului donator poate cere in cadrul dezbaterii succesiunii reductiunea liberalitatilor excesive care incalca cotitatea lor legala. Cu alte cuvinte, legea recunoaste mostenitorilor rezervatari o cota legala din mostenire de care defunctul nu poate dispune in timpul vietii sale prin liberalitati.
Atunci avem un singur mostenitor, copil al donatorului.
Care (cat) este cota legala din mostenire de care defunctul nu poate dispune in timpul vietii sale prin liberalitati in acest caz?
rezerva succesorala e de jumatate din cat ar mosteni legal. Daca acel copil e singurul posibil mostenitor, din ce are domnul la care va referiti, poate dona jumatate.
Donatie
vasilache00
Am primit prin donatie acum 13 ani de la părinţi 700 m pătraţi de pămînt,unde între timp am construit o casă pe o suprafaţă de 70 m ... (vezi toată discuția)