avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia ascunsa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia ascunsa

va rog frumos ce inseamna mai explicit un contract facut sub forma de donatie ascunsa daca zic bine sau o donatie sub forma ascunsa multumesc
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 10:41, 18 Noiembrie 2014
Intrebarea dvs. este extrem de lapidara si generala. Donatia este o specie de contract. Probabil va referiti la deosebirea dintre un contract cu titlu oneros si donatie. Donatia deghizata sub forma unui contract cu titlu oneros reprezinta o forma de simulatie juridica care, in anumite situatii, se prezuma. Subiectul este extrem de vast. S-au scris carti pe aceasta tema. Va recomand cartea "Simulatia" a profesorului Flavius Baias. Daca restrangeti putin subiectul, putem fi mai expliciti.
Mai pe intelesul tuturor, lucrurile stau asa.

Orice om poate dispune in timpul vietii de bunurile proprii dupa cum doreste. Aceasta inseamna ca un parinte poate sa-si vanda casa unuia din copii, fara ca celalalt copil sa se poata opune acestei operatiuni juridice, motivat de faptul ca, la decesul parinlor, el va fi privat de partea de mostenire ce i se cuvine.

Orice parte interesata (de obicei un alt frate) poate promova actiune in constatarea simulatiei contractului de vanzare-cumparare.
Ce inseamna aceast lucru? Se solicita instantei sa constate ca intentia partilor nu a fost vanzarea, intre parinti si copii, rareori achitandu-se un pret pentru imobilul instrainat, ci s-a avut in vedere o donatie ascunsa.

multumesc
In timpul vietii donatorului nu aveti calitate procesuala intr-un proces.Doar dupa deces, daca acceptati mostenirea.
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2014
avvalentina, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parintii au facut in timpul vietii act de vanzare-cumparare cu intretinere unuia dintre copii; celalt copil mai poate obtine ceva ulterior mortii parintilor? nicusivio nicusivio Parintii au 2 copii si in timpul vietii au facut act de vanzare-cumparare cu intretinere unuia dintre copii. Celalat copil poate intreprinde ceva dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Donatie george77 george77 buna sera>>> as dori sa stiu daca pot dona copiilor mei un imobil pe care eu il detin ca nud proprietar>>>(asta ca banca sa nu ma poata executa silit)...taxa ... (vezi toată discuția)
Act vanzare teren danielovski danielovski As vrea va rog sa stiu daca se poate ataca un act de vanzare autentic , 2005, dat fiind faptul ca la acea data procura nu era autentica (au fost 3 proprietari) ... (vezi toată discuția)