Buna ziua ! As vrea adresez si eu o intrebare legat de situatia mea. am contractat in cursul anului 2013 un credit ipotecar de 9000 euro la o institutie financiara nebancara. Lunar achitam dobinda remuneratorie la aceasta suma urmind ca soldul creditului sa fie platit la finalul perioadei de creditare. Contractul prevedea si dobinzi penalizatorii aplicate la soldul creditului in caz de intirziere a platii.In cursul lunilor aprileie-mai 2014 deoarece afacerea in care am investit banii din credit a inceput sa sa nu mai mearga atit de bine am inregistrat intirzieri la plata dobinzii ceea ce a facut ca in data de 31 mai 2014 creditul meu sa fie declarat reziliat si exigibil . Ulterior instanta a incuviintat executarea silita a bunului ipotecat pentru soldul creditului + dobinzile remuneratorii restante + dobinzi penalizatorii in hotarire prezizindu-se ca suma datorata se va actualiza. Vreau sa va intreb: exista anumite limitari legale pentru procentul dobinzii penalizatorii pe care societatea creditoare o aplica avind in vedere ca venitul meu ascazut drastic in ultimele luni? Reactualizarea permanenta a debitului afecteaza foarte mult valoarea obtinuta pentru bunul executat in cazul valorificarii sale as vrea sa stiu daca pot ataca cumva in baza legii procentele pe care societatea le aplica ca dobinzi penalizatorii mai ales.Si daca pot contesta executarea in baza acestui fapt.
dobanda legala remuneratorie si penalizatoare sunt prevazute in OG nr.13/2011.
Rata dobanzii penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR plus 4 puncte procentuale si se calculeaza pe fiecare zi de intarziere din creditul neachitat pana la plata integrala a sumei restante
Dar in anumite cazuri speciale cum ar fi scaderea drastica a venitului debitorului sau somajul acestuia aceste 4 puncte procentuale nu se reduc la 2? Deci nu exista si o limitare mai accentuata in cazul unor cazuri speciale?
in OG nr.13/2011 nu sunt specificate cazuri in care se pot reduce cele 4 puncte procentuale. Doar daca va este prevazuta in contractul de credit o asemenea clauza se poate reduce dobanda penalizatoare in caz contrar ea se calculeaza conform OG nr.13/2011.
Acest mod de calcul prevazut de ordonanta se aplica in toate cazurile sau doar in cazul in care nu este prevazut un anumit procent in contract? Daca de exemplu firma respectiva trece in contract un procent mai mare decat aceasta cota si calculeaza dobinda penalizatorie in consecinta se poate face contestatie pentru reducerea procentului respectiv?