avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz in serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz in serviciu

Buna ziua. Incepand din vara anului trecut mi-a fost diminuat salariul in mod repetat, ajungand si pana la 50%. De fiecare data cand solicitam un raspuns in acest sens conducerii institutiei de stat al carei angajat sunt cu contract pe perioada nedeterminata, am fost dat afara pe usa (la propriu) de catre directoarea institutiei, sau pur si simplu mi-a fost intors spatele. Incepand cu luna martie 2014 am formulat nenumarate adrese in scris conducerii institutiei in care solicitam sa mi se dea informatii referitoare la modul in care am fost salarizat in toata aceasta perioada. Desi am solicitat in scris, si am cerut date ce priveau strict dosarul meu profesional, raspunsul VERBAL al sefului Buroului Juridic al institutiei a fost: "Pentru ca adresele au fost in interiorul institutiei, si nu pe cale oficiala, de-afara, sefa (n.r. directoarea executiva) iti va raspunde doar daca va avea chef. Dar nu cred ca vei primi niciun raspuns."
M-ar putea lamuri un specialist cui ma pot adresa in astfel de situatii dictatoriale, si mi se poate traduce dpdv LEGAL ce a vrut sa imi transmita seful juristilor institutiei?
Multumesc anticipat pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:12, 16 Noiembrie 2014
V-a transmis scurt pe doi ca singura cale este actiunea in instanta pentru cel putin 2 cereri:
-motivare si comunicare temei legal pentru diminuare salariu (expertiza extrajudiciara nu veti putea cere pentru ca nu va exista acces la documente);
- solicitarea sumelor restante plus dobanda legala pentru eventuale sume neplatite.
Va trebui ceruta proba cu inscrisuri SI cu expertiza contabila.

Abuzul in serviciu ar trebui demonstrat, iar d-voastra nu prea aveti cu ce. Doar pe parcursul procesului, daca se constata si din actele depuse si din expertiza ca sunt intrunite elemente, puteti solicita instantei sa trimita sesizare la parchet.
Ultima modificare: Vineri, 14 Noiembrie 2014
adema1980, utilizator
Dar refuzul de a-mi comunica un raspuns pe motiv ca nu am formulat cereri "oficiale", ci "in interes de serviciu, si nu se supun termenului de raspuns legal de 30 de zile", cum poate fi interpretat?
Sesizarile dvs se supun prevederilor legale cu privire la termneul de raspuns.

Art.1 alin.1 din Legea nr.554/2004 dispune ca , orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public.

Abuzul in serviciu este o infractiune pevazuta si pedepsita de Codul Penal.
art.297 - Abuzul în serviciu
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.
As vrea sa cred interpretarea din lege al articolului "Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act ....." e asa cum insinuati d-voastra dar din pacate nu e asa. O spun pe "spinare" proprie, intr-un caz chiar mult mai relevant, in calitate de cetatean, nu de angajat al institutiei. Pe scurt, aveam dreptul la o adeverinta de venit ceruta de o instanta (pentru ajutor public judiciar) si mi-a fost refuzata eliberarea actului pe motiv ca nu figurez cu venituri la ei (institutie publica, ce se ocupa de evidenta veniturilor persoanei). Am solicitat raspuns oficial scris de refuz si am fost din nou, refuzata. Motivul? Cica au avut in trecut declaratii false eliberate (tot de ei)si s-au trezit cu plangeri penale asa ca nu mai elibereaza adeverinte de venit nimanui. Logica beton din tara Tiganiadei si respectari de legi din tara piloaielor in functii.
Deci domnul meu, sa-ti spun, tot legal, mai pe romaneste: se doreste schimbarea dumitale ca sa vina piloaia cuiva in loc si nu poti fi dat afara decat daca pleci singur. Pleaca, pleaca din tara si nu te mai intoarce!X-(
Pataniile dvs nu constituie un izvor de lege sau o practica unitara , prin urmare, nu trebuie sa generalizam.

Neindeplinirea unui act in exercitarea atributiilor de serviciu poate constitui infractiunea de abuz in serviciu.

Alte discuții în legătură

Nesoluționarea cererii pe l544/2001 de către funcționarul responsabil cu difuzarea informațiilor publice = abuz/neglijență în serviciu? Andr@ Andr@ Nesoluționarea cererii pe L544/2001 de către funcționarul public responsabil cu difuzarea informațiilor publice poate constitui infracțiunea de abuz în ... (vezi toată discuția)
Raspuns contestatie ! Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Buna ziua ! Am primit azi raspunsul la contestatia impotriva solutiei date in petiti. Mi s-a raspuns in felul urmator > Catre : Domnul ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la pensia anticipata partiala la pensia pentru limita de varsta rududoo rududoo Din luna mai 2015 indeplinesc conditiile pentru transformarea pensiei anticipate la pensie pentru limita de varsta , cu adaugarea si perioadei cand am urmat ... (vezi toată discuția)