avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere verbala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere verbala?

Buna ziua!

Ieri mi s-a comunicat verbal ca de azi sunt concediat. Asta s-a intamplat in prezenta unui martor (de partea angajatorului.)
La protestul meu ca aceasta nu se poate intampla de pe o zi pe alta mi s-a spus (tot verbal) ca daca doresc pot face uz "de cele 30 de zile".
Fiind angajat in functie de conducere stiu ca as avea dreptul la 45 zile de preaviz, insa nu asta este intrebarea mea.

As dori sa stiu daca concedierea poate fi facuta si verbal sau necesita forma scrisa.
Daca concedierea verbala nu este valabila, de cand incepe termenul de 45 de zile? Retroactiv de ieri (cand mi s-a comunicat verbal) sau din momentul in care mi se va inmana notificarea de concediere/preavizul (nu stiu pt. care forma se vor decide) in forma scrisa?

Cu stima,
R. P.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:48, 2 Iunie 2015
1. Nici o concediere nu se face verbal.

2. Perioada de preaviz decurge de la data cand ati primit decizia de preavizare.
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

2. Preavizul incepe sa curga de-a doua zi dupa data primirii instiintarii de preaviz sau chiar a deciziei de concediere daca se practica la acel angajator -trimiterea in avans.
Scuzati-ma, am uitat date esentiale:
- Concedierea s-a facut "pt. ca nu sunt bani". (Postul se desfiinteaza.)
- Nu ma aflu in perioada de proba.

Domnule Tudor Valieriu,
sa ignor pur si simplu comunicarea verbala a concedierii si sa astept sa-mi vina in scris preaviz sau decizie de concediere si sa fiu atent ca perioada trecuta sa inceapa odata cu inmanarea comunicarii scrise?

freelis,
1. nu am prea inteles care sunt cazurile limitative, care ar permite concedierea verbala. (Sau daca am inteles corect ca asta ar fi posibila in anumite cazuri.)
2. Dar numai facuta in scris? Deci practic data de ieri (comunicarea verbala) este irelevanta?

1. Nu m-am referit la concedierea verbala ca ar exista situatii prevazute de Codul Muncii in care este posibil asa ceva, ci m-am referit la faptul ca in Codul Muncii sunt prevazute limitativ situatiile de incetare a c.i.m..

2. Decizia de concediere se emite in scris si se comunica salariatului . Concedierea nu se face verbal, ci in urma unei anumite proceduri.

3. Preavizul va incepe sa curga din ziua imediat urmatoare celei in care ati primit instiintarea scrisa.

4. In speta, tot ce v-a spus patronul va trebui ignorat intrucat nu are suport legal.
Multumesc, am inteles acum.

Joaca vreun rol faptul ca nu eram/sunt angajat cu norma intreaga ci doar cu 6 ore/zi? Se modifica din cauza asta anumite termene sau pot ele chiar cadea complet?

Alte discuții în legătură

Decizie incetare cim bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema: - pana ieri am lucrat la un depozit de medicamente din provincie, firma avand sediul la ... (vezi toată discuția)
Concediere alesia2010 alesia2010 Buna ziua! Am si eu o intrebare.Astazi 17.12.2012 trebuia sa ma intorc la serviciu dupa concediul de crestere a copilului pana la doi ani. Mentionez ca lucram ... (vezi toată discuția)
Am fost concediat!! ce sa fac mai departe??? stancut_sabin stancut_sabin Buna ziua! in data de 25 05 2016 mi-a fost inmanata decizia de preaviz, in care se specifica faptul ca urmeaza sa fiu concediat ca urmare de restrangere a ... (vezi toată discuția)