avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere verbala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere verbala?

Buna ziua!

Ieri mi s-a comunicat verbal ca de azi sunt concediat. Asta s-a intamplat in prezenta unui martor (de partea angajatorului.)
La protestul meu ca aceasta nu se poate intampla de pe o zi pe alta mi s-a spus (tot verbal) ca daca doresc pot face uz "de cele 30 de zile".
Fiind angajat in functie de conducere stiu ca as avea dreptul la 45 zile de preaviz, insa nu asta este intrebarea mea.

As dori sa stiu daca concedierea poate fi facuta si verbal sau necesita forma scrisa.
Daca concedierea verbala nu este valabila, de cand incepe termenul de 45 de zile? Retroactiv de ieri (cand mi s-a comunicat verbal) sau din momentul in care mi se va inmana notificarea de concediere/preavizul (nu stiu pt. care forma se vor decide) in forma scrisa?

Cu stima,
R. P.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:48, 2 Iunie 2015
Nu se anuleaza cererea daca renuntati la cateva capete de cerere si nici daca nu depuneti documente care se afla in gestiunea angajatorului.

Puteti solicita instantei ca angajatorul sa depuna acele documente care considerati ca va sunt necesare in judecarea cauzei.
Am cerut nulitatea desfacerii CIM, invocand ca punctele cele mai importante lipsa trecerii preavizului in decizie si nedesfiintarea postului in fapt. Cererea a fost admisa de tribunal. (Multumesc pt. indrumarile primite pina acuma aici pe forum. Mi-au fost de un real folos si nu m-as fi descurcat fara ele.)

A venit Intampinarea, angajatorul si-a luat avocat. Acesta scrie cere respingerea contestatiei mele ref. la desfacera CIM si plata de catre mine a cheltuielilor de judecata.
Motiveaza astfel:

1. In fapt: Comitetul director a decis restructurarea si modificarea structurii organziatorice si ca urmare a reducerii activitatii in urma dificultatilor economice s-a desfiintat postul meu de munca. Acest lucru mi-a fost comunicat si eu as fi fost de acord. In aceste conditii, cu acordul si la solicitarea contestatorului, nu s-a acordat un preaviz.
In continuare se mentioneaza ca s-a diminuat fondul de salarii (ceea ce eu contest) iar pt. incadrarea in fondul aprobat s-a diminuat functia de conducere. (In fapt au exteriorizat tot la firme, eu zic ca-i capusare.)
Zice mai departe: Dupa adoptarea hotararii de restructurare postul meu a fost suprimat iar atributiile mele preluate de un prezidiu format din practicanti care desfasoara activitatea pe baza de voluntariat.

2. cred ca urmatoarele se refera la problemele de forma, desi avocatul le insiruie in continuare la fapt:
"Lipsa preavizului din cuprinsul deciziei de desfacere CIM se datoreaza solicitarii exprese a contestatarului, care a renuntat expres la dreptul de preaviz."
"Lipsa termenului si instantei la care poate fi atacata decizia, nu i-a creat nici un fel de vatamare contestatorului, care a formulat contestatia in termenul de 30 zile la Tribunalul ..."
"Contestatorului nu i s-a propus un alt loc de munca pt. ca nu exisa nicin post vacant iar de la data desfiintarii postului nu s-a mai angajat nici o persoana, pe nici un post."

Restul petitelor le cere avocatul a fi respinse (cerusem si despagubiri) in urma respingerii cererii principale.
Totodata cere admiterea a doi martori, persoanele care intr-adevar au fost prezente cand mi s-a comunicat verbal concedierea. (Eu eram singur, de partea mea nu exista deci nici un martor.)

Cum raspund acestei intampinari? (Respectiv cum ma comport la proces?)
Motivul ca din moment ce stiam ce trebuie sa fac pt. a contesta decizia de fapt m-a ferit de oricare dezavantaje mi se pare de rasul curcilor. Asta asa nu o pot scrie.
Ca bineinteles nu am renuntat (nici macar verbal) la o decizie de concediere conforma cu legea nu o pot dovedi, martorii vor declara exact asta iar eu nu am martor in favoarea mea.
Ce alte motive pot invoca?
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2015
Radu Palu, utilizator
La intampinare raspundeti exact cu ceea ce ati mentionat in cerere si prin contraagumente a ceea ce sustin ei in intampinare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie incetare cim bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema: - pana ieri am lucrat la un depozit de medicamente din provincie, firma avand sediul la ... (vezi toată discuția)
Concediere alesia2010 alesia2010 Buna ziua! Am si eu o intrebare.Astazi 17.12.2012 trebuia sa ma intorc la serviciu dupa concediul de crestere a copilului pana la doi ani. Mentionez ca lucram ... (vezi toată discuția)
Am fost concediat!! ce sa fac mai departe??? stancut_sabin stancut_sabin Buna ziua! in data de 25 05 2016 mi-a fost inmanata decizia de preaviz, in care se specifica faptul ca urmeaza sa fiu concediat ca urmare de restrangere a ... (vezi toată discuția)