avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere verbala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere verbala?

Buna ziua!

Ieri mi s-a comunicat verbal ca de azi sunt concediat. Asta s-a intamplat in prezenta unui martor (de partea angajatorului.)
La protestul meu ca aceasta nu se poate intampla de pe o zi pe alta mi s-a spus (tot verbal) ca daca doresc pot face uz "de cele 30 de zile".
Fiind angajat in functie de conducere stiu ca as avea dreptul la 45 zile de preaviz, insa nu asta este intrebarea mea.

As dori sa stiu daca concedierea poate fi facuta si verbal sau necesita forma scrisa.
Daca concedierea verbala nu este valabila, de cand incepe termenul de 45 de zile? Retroactiv de ieri (cand mi s-a comunicat verbal) sau din momentul in care mi se va inmana notificarea de concediere/preavizul (nu stiu pt. care forma se vor decide) in forma scrisa?

Cu stima,
R. P.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:48, 2 Iunie 2015
Este corect sa spun ca imi motivez contestatia in fapt, partea de drept revenind instantei?

Doresc sa fie interogati martori a caror adresa nu o cunosc, care insa este cunoscuta angajatorului (inculpatului).
Motivarea in drept sunt articolele din Codul Muncii.

Uitati aici un model:
[ link extern ] /

In loc de :
- art. 78 alin. 2 Codul Muncii veti trece art.80 alin.2 Codul Muncii

- art. 269 şi urm. Codul Muncii veti trece art.253 alin.1 C.mun.

- art. 285 din Codul Muncii veti trece art.270 c.mun.

- art.112 Cod procedură civilă veti trece 194 C.proc.civ.

- eliminati art.281 Codul Muncii
Am depus Cererea de chemare in judecata si dupa putine zile mi-a venit Rezolutie prin care mi se impune completarea unor puncte ale cererii si modul de calcul al daunelor.
La trei dntre puncte nu stiu ce sa fac:

1. Am cerut costuri pt. _eventuale_ tratamente si analize medicale pt. perioada de la concediere pina la o eventuala repunere in post. Prin concediere am pierdut asigurarea medicala obligatorie, pana la decizia judecatoreasca pot trece luni de zile, daca ma imbolnavesc sau am un accident trebuie sa suport totul din buzunarul propriu.
Inteleg ca judecatorul nu poate decide despre costuri eventuale ci trebuie sa fie cuantificata suma daunelor.

Pot cere stergera acestui punct fara ca cererea sa devina in totalitate nula? (Respectiv mai multor puncte, vezi mai jos.)

(Pe de alta parte aman de la concediere incoace tratarea a doua carii dentare si analizele necesare pt. prelungirea permisului de conducere. Costurile acestoa imi sunt cunoscute.)
Legat direct de punctul acesta am solicitat, sub un alt punct, costuri eventuale care ar putea rezulta din faptul ca nu pot primi cardul de sanatate.

2. "Sa arate dovezile pe care se sprijina chemarea in judecata". Am depus CIM si Decizia de concediere in copie certificate de mine prin textul "Conform cu originalul " si semnatura. Eu chem angajatorul in judecata pt. ca contest legalitatea formala si de fond a concedierii. Ce alte dovezi as putea depune?

3. De dinainte de concediere angajatorul imi datoreaza trei salarii. Le-am cerut si pe astea (salarii restante, complet separat de cererea salarilor recalculate si indexate pina la repunerea in post) si angajatourl mi-a spus ca mi le va plati, dar nu sunt bani, sa astept. E drept ca nici eu n-am insistat in scris si nu le-am pus un termen pina cand sa plateasca. Sa scot acest punct? (Eventual sa-i somez cu data fixa si sa deschid procedura separata daca intr-adevar nu imi platesc salariile restante.)

Ultima modificare: Joi, 16 Aprilie 2015
Radu Palu, utilizator
1. Intr-adevar, trebuie cuantificate acele costuri / care este valoarea lor exacta, iar judecatorul va decide daca le acorda sau nu .

2. Daca ati depus c.i.m. si decizia de incetare, acestea sunt mijloace de proba in proces.

3. Nu-l scoateti intrucat trebuie sa dovedeasca ca vi le-a platit. In acest caz, va trebui sa depuna copie de pe statul de plata cu semnatura dvs sau extrsul de cont daca vi le-a platit prin virament bancar.
Dvs spuneti doar suma care constituie cuantumul salariilor neplatite si pentru ce perioada .

4. Daca doriti puteti mentiona ca intelegti sa renntati la judecarea unuia dintre punctele cererii si care sunt acelea.
Am mentionat ca renunt la judecarea a doua puncte. Sper sa nu se anuleze toata cererea.

In rezolutie mi se mai cere: "sa arate dovezile pe care se sprijina cererea de chemare in judecata si sa depuna la dosar, daca este cazul, copii certificate pentru conformitate cu originalul ale tuturor inscrisurilor de care intelege sa se foloseasca in probatiune, in numar suficient de exemplare pt. a se comunica paratei."

Majoritatea documentelor sunt la angajator. Sigur ca pe cele de dinaintea concedierii le cunosc, ca am avut acces la ele. Dar nu am acces la ele, motiv pt. care am si mentionat ca instanta sa oblige parata sa le puna la dispozitie.
Imi anuleaya cererea pt. ca nu depun acte la care nu am acces?

Alte discuții în legătură

Decizie incetare cim bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema: - pana ieri am lucrat la un depozit de medicamente din provincie, firma avand sediul la ... (vezi toată discuția)
Concediere alesia2010 alesia2010 Buna ziua! Am si eu o intrebare.Astazi 17.12.2012 trebuia sa ma intorc la serviciu dupa concediul de crestere a copilului pana la doi ani. Mentionez ca lucram ... (vezi toată discuția)
Am fost concediat!! ce sa fac mai departe??? stancut_sabin stancut_sabin Buna ziua! in data de 25 05 2016 mi-a fost inmanata decizia de preaviz, in care se specifica faptul ca urmeaza sa fiu concediat ca urmare de restrangere a ... (vezi toată discuția)