avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere verbala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere verbala?

Buna ziua!

Ieri mi s-a comunicat verbal ca de azi sunt concediat. Asta s-a intamplat in prezenta unui martor (de partea angajatorului.)
La protestul meu ca aceasta nu se poate intampla de pe o zi pe alta mi s-a spus (tot verbal) ca daca doresc pot face uz "de cele 30 de zile".
Fiind angajat in functie de conducere stiu ca as avea dreptul la 45 zile de preaviz, insa nu asta este intrebarea mea.

As dori sa stiu daca concedierea poate fi facuta si verbal sau necesita forma scrisa.
Daca concedierea verbala nu este valabila, de cand incepe termenul de 45 de zile? Retroactiv de ieri (cand mi s-a comunicat verbal) sau din momentul in care mi se va inmana notificarea de concediere/preavizul (nu stiu pt. care forma se vor decide) in forma scrisa?

Cu stima,
R. P.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:48, 2 Iunie 2015
Problema mea este, cred, ca nu inteleg clar diferenta dintre:
- preaviz de concediere
- decizie de concediere
Care sunt diferentele juridice implicite (termeni de timp, proceduri, formalitate, etc.) dintre ele?
Ultima modificare: Vineri, 2 Ianuarie 2015
Radu Palu, utilizator
Sunt doua aspecte diferite :
- preavizul de concediere este o instiinatre prealabila prin care o persoană este anunțată despre concedierea ei după expirarea unui anumit termen.

- decizia de concediere este actul prin care se dispune incetarea raportului de munca. Decizia de concediere, in anumite situatie, va cuprinde si durata preavizului.
In general, aceasta se emite la sfarsitul perioadei de prevaiz.
Eu am fost instiintat _verbal_ ca mi se va desface contractul la sfarsitul lunii decembrie.
(Ma rog... prima data desfacere pe loc, dupa ce am protestat am ajuns la compromisul cu sfarsitul lui decembrie, pe atunci credeam ca din ianuarie as putea lua deja somaj.)
Asta ar putea fi considerata perioada de preaviz? (Instiintarea a fost verbala in prezenta unui martor, membru al consiliului director.)

_Prin mail_ (27 dec) am fost informat ca pana la sfarsitul lunii sunt in concediu de odihna si ca de la 1 ianuarie nu mai sunt angajat. (Iar pe 29 dec am fost rechemat la lucru pt. aceea zi, tot prin email si am dat curs acestei rechemari.)
Aceasta ar putea fi considerata a fi decizia de concediere. Ea insa nu este in scris decat prin mail, ceea ce insa nu va impiedica presedintele sa-mi prezinte o concediere formal corespunzatoare si retrodatata.
Ultima modificare: Vineri, 2 Ianuarie 2015
Radu Palu, utilizator
Concedierea verbala nu are nicio sustinere legala.
Ceea ce vi s-a spus probabil urmeaza a fi materializat si scriptic.
Materializat scriptic inseamna ca voi primi, candva, ceea ce mi s-a spus verbal in noiembrie si ceea ce mi s-a transmis prin email la sfarsitul lunii decembrie in forma scrisa insa datata pe datile cand am primit comunicarea orala respectiv pe mail?
Ce data sunt obligat sa accept si de cand intra in vigoare decizia de concediere?

Altfel spus, materializarea scriptica la o data ulterioara face legala comunicarea verbala si cea din mail?

Alte discuții în legătură

Decizie incetare cim bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema: - pana ieri am lucrat la un depozit de medicamente din provincie, firma avand sediul la ... (vezi toată discuția)
Concediere alesia2010 alesia2010 Buna ziua! Am si eu o intrebare.Astazi 17.12.2012 trebuia sa ma intorc la serviciu dupa concediul de crestere a copilului pana la doi ani. Mentionez ca lucram ... (vezi toată discuția)
Am fost concediat!! ce sa fac mai departe??? stancut_sabin stancut_sabin Buna ziua! in data de 25 05 2016 mi-a fost inmanata decizia de preaviz, in care se specifica faptul ca urmeaza sa fiu concediat ca urmare de restrangere a ... (vezi toată discuția)