avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere verbala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere verbala?

Buna ziua!

Ieri mi s-a comunicat verbal ca de azi sunt concediat. Asta s-a intamplat in prezenta unui martor (de partea angajatorului.)
La protestul meu ca aceasta nu se poate intampla de pe o zi pe alta mi s-a spus (tot verbal) ca daca doresc pot face uz "de cele 30 de zile".
Fiind angajat in functie de conducere stiu ca as avea dreptul la 45 zile de preaviz, insa nu asta este intrebarea mea.

As dori sa stiu daca concedierea poate fi facuta si verbal sau necesita forma scrisa.
Daca concedierea verbala nu este valabila, de cand incepe termenul de 45 de zile? Retroactiv de ieri (cand mi s-a comunicat verbal) sau din momentul in care mi se va inmana notificarea de concediere/preavizul (nu stiu pt. care forma se vor decide) in forma scrisa?

Cu stima,
R. P.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:48, 2 Iunie 2015
C.i.m. inceteaza la data mentionata in decizia de concediere. Legalitatea acesteia sau nelegalitatea ei o va constata instanta de judecata.

AJOFM nu va inregistreaza daca aveti c.i.m. activ. Ei va pot inregistra ca somer indemnizat sau ca persoana in cautarea unui loc de munca.

Contestarea deciziei de concediere nu are nicio legatura cu inregistrarea la AJOFM.
Am inteles acum. Voi cere atunci o concediere scrisa si sa vedem cum va fi formulata.

Va rog sa ma ajutati cu alt cerc vicios.
Daca cim inceteaza de la 1 ianuarie, nu am drept la ajutor de somaj. (Neavand 12 luni lucrate.)
In cazul deciziei ulterioare in instanta ca decizia de concediere nu a fost legala si se decide continuarea cim pina la decizia in instanta atunci probabil as avea deja drept la somaj. (Imi lipsesc 4 luni, eu am cim parttime.) Atunci insa nu voi mai putea aplica la somaj deoarece a trecut termenul depunerii cererii acesteia.
1. Pentru somaj trebuie sa indepliniti mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. in baza unui alt articol decat cele mentioate mai sus , nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (de exemplu, art.55 lit.b - incetare c.i.m. cu acordul partilor; art.81 alin.7 sau alin.8 C.mun. - demisie cu sau fara preaviz; art.61 lit.a C.mun. - concediere disciplinara etc.)

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.

2. Ce durata a timpului de munca aveti mentionata in c.i.m.? De cand lucrati la acest angajator?

Imi sunt cunoscute cele de mai sus, am un alt thread deschis pt. acest aspect si chiar dvs. ati avut amabilitatea sa-mi explicati aceste lucruri.

Lucrez aici de la 1 dec. 2013 cu program de 6 ore in cim (si din pacate in realitate mult mai multe), n-am lucrat inainte in alta parte.
Cu acest program de lucru cotizatia suficienta pt. somaj ar fi indeplinita numai in aprilie.

Cim inceteaza din cauza desfintarii postului. (Sper sa nu se razgandeasca si sa schimbe la concediere disciplinara.)
Ultima modificare: Duminică, 28 Decembrie 2014
Radu Palu, utilizator
Poate reusiti sa-l faceti sa schimbe data concedierii ,astfel incat sa puteti beneficia de somaj.

Alte discuții în legătură

Decizie incetare cim bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema: - pana ieri am lucrat la un depozit de medicamente din provincie, firma avand sediul la ... (vezi toată discuția)
Concediere alesia2010 alesia2010 Buna ziua! Am si eu o intrebare.Astazi 17.12.2012 trebuia sa ma intorc la serviciu dupa concediul de crestere a copilului pana la doi ani. Mentionez ca lucram ... (vezi toată discuția)
Am fost concediat!! ce sa fac mai departe??? stancut_sabin stancut_sabin Buna ziua! in data de 25 05 2016 mi-a fost inmanata decizia de preaviz, in care se specifica faptul ca urmeaza sa fiu concediat ca urmare de restrangere a ... (vezi toată discuția)