avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere verbala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere verbala?

Buna ziua!

Ieri mi s-a comunicat verbal ca de azi sunt concediat. Asta s-a intamplat in prezenta unui martor (de partea angajatorului.)
La protestul meu ca aceasta nu se poate intampla de pe o zi pe alta mi s-a spus (tot verbal) ca daca doresc pot face uz "de cele 30 de zile".
Fiind angajat in functie de conducere stiu ca as avea dreptul la 45 zile de preaviz, insa nu asta este intrebarea mea.

As dori sa stiu daca concedierea poate fi facuta si verbal sau necesita forma scrisa.
Daca concedierea verbala nu este valabila, de cand incepe termenul de 45 de zile? Retroactiv de ieri (cand mi s-a comunicat verbal) sau din momentul in care mi se va inmana notificarea de concediere/preavizul (nu stiu pt. care forma se vor decide) in forma scrisa?

Cu stima,
R. P.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:48, 2 Iunie 2015
Referitor la 1:
Voi reveni pt. a va cere ajutorul in continuare dupa ce voi fi primit decizia de concediere. Sa vedem daca sunt nereguli formale si poate si de continut.

Referitor la 2:
Ma prezint la lucru 45 de zile dupa primirea concedierii, indiferent cate zile sunt precizate in decizie, depun plangerea la tribunal in maxim 30 de zile de la primirea deciziei, dupa care ma angajez (sau nu) iar daca castig procesul si am gasit un job mai bine platit practic ce posibilitati am? Pot obtine alte compensatii in afara primirii inapoi a locului de munca?

Ce se intampla practic este urmatorul lucru:
De aprox. jumate de a fost ales un presedinte nou. El incearca sa scape de vechii angajati si sa isi aduca oamenii proprii (De ex. carora le este sef la locul sau de munca sau care depind de el si ii poate tine sub presiune. Mici furtisaguri a comis si pina acum, cu contabilitatea si toate deciziile in mana sa va avea cale libera.) Pe mine ma da afara cu motivarea ca nu ar fi bani si postul meu se desfiinteaza iar asociatia intra ba "in perioada de restructurare", ba "in perioada de functionare cu cheltuieli minime" iar dupa ce se vor gasi voluntari va functiona doar cu astia, insa:
a. Primim bani de la forul superior. (Suntem doar o filiala a asociatiei, independenta in decizii insa finantata din fonduri ale statului, distribuite de forul superior.) Eu la sfarsit de luna le trimit cheltuielile pe luna precedenta si estimarea pe luna viitoare. Presedintele m-a pus acuma sa cer la rubrica salarii suma tripla de pina acuma. La intrebarea pt. ce, raspunsul a fost "lasa sa fie acolo".
b. Contabila trebuie sa-mi aduca contractele de munca ale angajatilor si aflu ca presedintele a instruit-o sa le predea unuia dintre membrii (neangajat, fara nici o functie, simplu membru). Acest membru "se tot baga" in baza faptului ca are o firma si "s-ar pricepe" (cu cat succes se pricepe la firma imi este necunoscut, pina acuma eu doar aberatii am auzit de la el). Tare ma bantuie banuiala ca in momentul in care eu sunt concediat va fi angajata aceasta persoana, probabil cu salar triplu. (Au avut de ex. loc mai multe intalniri in afara sediului cu reprezentanti ai forului superior care nu mi-au fost aduse la cunostiinta, insa a fost invitat acest membru.)
Ultima modificare: Duminică, 16 Noiembrie 2014
Radu Palu, utilizator
freeelis a scris:

2. Nu aveti nicio problema daca va gasiti un nou loc de munca , pana se judeca litigiul. Daca veti castiga si implicit solicitati si reintegrarea , atunci puteti opta intre cele doua locuri de munca.

Sunt dat afara pt. ca se desfiinteaza locul meu de munca. Ce anume pot solicita daca castig litigiul, locul de munca fiind atunci deja inexistent?

Se poate solicita in instanta :
- reintegrarea pe postul din care ati fost concediat
- plata salariilor indexate, actualizate de la data concedierii si pana la data pronuntarii hotararii
- obligarea angajatorului la plata contributiilor datorate bugetului de stat pentru perioada mai sus mentionata
- obligarea angajatorului sa intocmeasca si sa depuna declaratia rectificativa D112 pentru fiecare luna din perioada respectiva
- obligarea angajatorului la completarea si transmiterea REVISAL-ului privind situatia contrcatului dvs de munca
Multumesc si pentru aceste clarificari.
Pot abuza in continuare de timpul si cunostiintele dvs.? Si anume:
- Cand formulez aceste solicitari? (Odata cu contestarea deciziei de concediere la Tribunalul in raza caruia am domiciliul, la punerea acesteia pe rol sau intr-un proces nou?)
- Nu-mi pot permite sa nu lucrez (nici drept la somaj nu am) iar salariul aici fiind mic, cu siguranta unde ma voi angaja voi avea un salariu mai mare. In cosecinta nu voi sufer daune materiale, exceptand doar perioada pina la noua angajare. Mai pot cere salariile indexate?
Aceste aspecte le solicitati odata cu contestarea deciziei de concediere. Altfel spus, cererea de chemare in judecata va trebuie sa cuprinda pe langa solicitarea de anulare a deciziei de concediere si acele aspecte mentionate de mine anterior.

Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul in termen de 45 de zile de la data primirii deciziei de concediere.

Alte discuții în legătură

Decizie incetare cim bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema: - pana ieri am lucrat la un depozit de medicamente din provincie, firma avand sediul la ... (vezi toată discuția)
Concediere alesia2010 alesia2010 Buna ziua! Am si eu o intrebare.Astazi 17.12.2012 trebuia sa ma intorc la serviciu dupa concediul de crestere a copilului pana la doi ani. Mentionez ca lucram ... (vezi toată discuția)
Am fost concediat!! ce sa fac mai departe??? stancut_sabin stancut_sabin Buna ziua! in data de 25 05 2016 mi-a fost inmanata decizia de preaviz, in care se specifica faptul ca urmeaza sa fiu concediat ca urmare de restrangere a ... (vezi toată discuția)