avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere verbala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere verbala?

Buna ziua!

Ieri mi s-a comunicat verbal ca de azi sunt concediat. Asta s-a intamplat in prezenta unui martor (de partea angajatorului.)
La protestul meu ca aceasta nu se poate intampla de pe o zi pe alta mi s-a spus (tot verbal) ca daca doresc pot face uz "de cele 30 de zile".
Fiind angajat in functie de conducere stiu ca as avea dreptul la 45 zile de preaviz, insa nu asta este intrebarea mea.

As dori sa stiu daca concedierea poate fi facuta si verbal sau necesita forma scrisa.
Daca concedierea verbala nu este valabila, de cand incepe termenul de 45 de zile? Retroactiv de ieri (cand mi s-a comunicat verbal) sau din momentul in care mi se va inmana notificarea de concediere/preavizul (nu stiu pt. care forma se vor decide) in forma scrisa?

Cu stima,
R. P.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:48, 2 Iunie 2015
In cazul de fata este vorba de o asociatie. Cu presedinte (caruia ii sunt subordonat), consiliu director (pe care ar trebui sa-l sfatuiesc, in ultima perioada au avut loc intalniri/sedinte in afara sediului, fara a fi invitat, totul pe ascuns, initiate de presedinte si la care a invitat pe cine a vrut, parte din consiliu, simpli membri) si angajati.

Nu sunt impiedicat fizic sa intru la locul de munca. In mod ciudat insa nu mai pot accesa casuta posta pt. emailuri. Mi s-a spus insa ca nu a fost modificat passwordul, ar fi vorba de o problema tehnica. Totusi altii pot accesa fara probleme.
freeelis a scris:

adema1980 a scris:

...
Pentru orele lucrate in perioada de preaviz, desi se reduc la jumatate, ......
....

Asa ceva este posibil numai daca este prevazut in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

Nu exista niciun act normativ care sa impuna asa ceva.

Prin urmare, in lipsa unor astfel de prevederi, durata timpului de munca in preaviz este cea mentionata in c.i.m..

Da, aveti dreptate, multumesc pentru corectie. A existat pana prin 2010-2011 intr-unul din contractele la nivel de ramura care acum nu mai e in vigoare si-am ramas cu impresia ca e prevazut de codul muncii.
Asa ceva era obligatoriu pana la 01.01.2011, datorita fostului CCMN.

Dupa 01.01.2011 , exista ccm la nivel de ramura sau de sector de activitate care prevad asa ceva.
Multumesc, voi merge dupa obtinerea deciziei de concediere 45 zile la lucru cu 6 ore pe zi.
Ce se intampla daca (cum presupun) decizia va contine doar 30 de zile, respectiv (cum la fel ma astept) diferite greseli formale (asupra carora va multumesc ca mi-ati atras atentia)?
Semnez la primire si depun dupa aceea contestatie (in termen de 30 zile de la primire, bine am inteles? n-am inteles inca daca la ITM sau la judecatorie) invocand greseli formale?

Ce se intampla, daca imi gasesc un job fulltime? Am atunci vreun drept sa insist asupra reincadrarii mele in jobul actual (care este parttime)? Sau pierd orice drept, chiar daca angajatorul a facut greseli care in caz ca nu as avea intre timp alt job ar putea sa duca la obligarea lui sa ma reincadreze pe acelasi post?
Locul de munca actual este de 6 ore si folosesc termenul parttime, este insa actual singura mea sursa de venit.
Ultima modificare: Duminică, 16 Noiembrie 2014
Radu Palu, utilizator
1. Decizia de concediere se contesta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

2. Nu aveti nicio problema daca va gasiti un nou loc de munca , pana se judeca litigiul. Daca veti castiga si implicit solicitati si reintegrarea , atunci puteti opta intre cele doua locuri de munca.

Alte discuții în legătură

Decizie incetare cim bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema: - pana ieri am lucrat la un depozit de medicamente din provincie, firma avand sediul la ... (vezi toată discuția)
Concediere alesia2010 alesia2010 Buna ziua! Am si eu o intrebare.Astazi 17.12.2012 trebuia sa ma intorc la serviciu dupa concediul de crestere a copilului pana la doi ani. Mentionez ca lucram ... (vezi toată discuția)
Am fost concediat!! ce sa fac mai departe??? stancut_sabin stancut_sabin Buna ziua! in data de 25 05 2016 mi-a fost inmanata decizia de preaviz, in care se specifica faptul ca urmeaza sa fiu concediat ca urmare de restrangere a ... (vezi toată discuția)