avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Insulta vs ultraj
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Insulta vs ultraj

Citind prin codul penal, am constatat ca insulta nu mai este infracțiune conform noii legislații penale, insa ultrajul este prevazut la art.257 C.P.

Art. 257. C.P. mentioneaza cum poate fi considerat o fapta penala ca fiind ultraj:

(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Cautand in DEX la cuvintele ultraj si insulta, DEX-ul explica in felul urmator:
ULTRÁJ = afront, injurie, insultă, jignire, ocară, ofensă, rușine, umilință.
ULTRÁJ = Ofensă, insultă, amenințare. ♦ (Jur.) Infracțiune care constă în insultă, calomnie, amenințare ori alte acte de violență ori de vătămare corporală împotriva unui funcționar aflat în exercițiul funcțiunii; jignire, ofensă (gravă), amenințare, act de violență împotriva cuiva.
INSULTÁ = A aduce cuiva o insultă; a ofensa, a jigni

Avand in vedere cele de mai sus, daca o persoana aduce ofensa, jignire, injurii la adresa unui functionar, fara sa ii adreseze amenintari, vorbele spuse de catre o persoana catre un functionar se considera ultraj sau insulta?

Atat ultrajul si insulta par asemanatoare, numai ca la ultraj mai apare si amenintare, totusi cand se considera ca un functionar a fost insultat sau a avut parte de un ultraj de la o alta persoana?

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:58, 17 Noiembrie 2014
1) Daca insulta nu mai este incriminata de ce mai vorbim despre ea?
2) Pentru ca fapta sa fie incadrata : ultraj este necesara existenta amenintarii, cu alte cuvinte daca i te adresezi cu apelative gen : "bai porcule", "esti un bou", "vita incaltata", etc ..asta nu inseamna ultraj.
1) Insulta nu mai e incriminata, insa DEX-ul explica ca atat ultrajul cat si insulta sunt asemanatoare, exceptie face ultrajul care se mai adauga si amenintarile.
2) Da, cuvintele fara amenintare nu inseamna ultraj, dar cand un sofer e oprit de un politist care ii da o amenda aiurea, probabil ca soferul de nervi ii va spune politistului cam asa: "bai chiorule, unde p...... matii ai vazut ca am depasit linia continua?"
Sau daca cineva la intrebarea unui procuror care pune intrebarea cam asa: "Unde ai fost in data de .....intre orele.....?", iar persoana audiata ii raspunde cam asa: "am fost undeva, mi-a placut de nevasta ta!"

Vedeti deosebirea? In cele de mai sus nu exista nici o amenintare la adresa politistului sau a procurorului, si totusi acestea se pot numi "insulta" sau "ultraj"?
1) DEX-ul nu este izvor de drept penal.

2) Daca fapta este insulta, atunci nu este incriminata penal, iar
daca fapta este ultraj, atunci este incriminata penal.

Simplu.
Restul, mai mult de atat, este can-can.
Elementul material al infractiunii de ultraj consta in: amenintare, lovire sau alte violente, vatamare corporala, vatamare corporala grava. Nici cand a fost incriminata, insulta nu putea fi retinuta ca si element al infractiunii de ultraj. La un moment dat a fost incriminata intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesture obscene la adresa unui judecator, procuror, organ de cercetare penala, politist, jandarm (sfidarea organelor judiciare, art. 272,indice 1, Cod penal).
Specific infractiunii de ultraj este crearea unei stari de pericol pentru autoritatea cu care este investit organul din care face parte functionarul, iar in subsidiar, o atingere adusa libertatii sau integritatii corporale a persoanei.

Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
gabrielaC5, utilizator
Da, dar elementul material al infractiunii de insulta ...ce presupune? Vedeti aici este diferenta ...intre cele doua !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ultraj daca injur judecatorul?? aidu aidu Art. 279 alin. (2) Cod Penal: Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui judecător sau procuror, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură ... (vezi toată discuția)
Incadrare penala fapta viorelv viorelv Va rog să-mi răspundeți la ce infractiuni poate fi incadrata o persoana care injura si ameninta cu bataia un politist in exercitarea serviciului, daca acea ... (vezi toată discuția)
Ultraj sunyigabi sunyigabi imi poate spune cineva, daca un politist in civil este batut fara motiv intro discoteca, merge ultraj contra bunelor moravuri? (vezi toată discuția)