avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este responsabil vanzatorul de legalitatea obtinerii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este responsabil vanzatorul de legalitatea obtinerii banilor de catre cumparator?

In cazul unei tranzactii de vanzare-cumparare a unui imobil (teren forestier) prin contract (desigur, autentificat de notar public), cu plata efectuata integral prin transfer bancar (suma importanta, circa un milion de euro), este responsabil vanzatorul in cazul in care, ulterior incheierii contractului, se afla ca banii folositi in tranzactie au fost obtinuti de catre cumparator (mai exact persoana fizica, cetatean strain, care este asociat unic al societatii comerciale - SRL - romane, infiintate special pentru aceasta tranzactie, societate care are calitatea de cumparator) in mod ilegal, in conditiile in care vanzatorul nu avea, la momentul tranzactiei, cunostinta de provenienta ilegala a banilor cumparatorului?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:28, 18 Noiembrie 2014
consider ca in acest caz ,vanzatorul nu are nici o responsabilitate ,obligatiile lui fiind cele prevazute la art.1672 NCC(sa transmita bunul, sa predea bunul, garantare contra evictiunii si viciilor bunului.
E o diferenta intre vanzare si spalare de bani. Simplul fapt ca nu stia de unde provin banii nu inseamna spalare de bani. Spalarea de bani presupune o culpa, de ex. daca l-a vandut mult peste pretul pietii sau mult sub pretul pietii sau a fost implicat in tranzactii financiare oneroase (adica a primit suma x si a trimis in alt cont suma y prin intelegere cu cumparatorul pentru a ascunde faptul ca banii erau castigati ilegal).
Daca ar fi sa se analizeze de unde au toti bani care au cumparat Romania ar ramane o tara fara proprietari...

Doar daca se dovedeste ca cel care a vandut este in cardasie cu cel care a cumparat se poate discuta despre existenta unor probleme legate de lege...
In caz contrar nu exista probleme legale...

Eu v-am prezentat pe scurt aceasta teza, dar lucrurle pot fi mult mai complicte decat le-am expus...

In general de aceste aspecte se ocupa specialistii din domeniile aferente...si domeniile difera de la caz la caz, de la lege la lege, de la tot ce se poate sa existe legal sau ilegal...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evictiunea in noul cod civil casp casp Care sunt modificarile care au intervenit in legatura cu evictiunea ( toatala, partiala, de fapt, de drept) odata cu adoptarea Noului Cod Civil? :) Multumesc! (vezi toată discuția)
Evictiune Doncean Doncean Vanzatorul si cumparatorul, in asociere, nu urmeaza sfatul Notarului care se disculpa. Se elibereaza act notarial fortat. Cum definiti evictiunea? (vezi toată discuția)
Sunt pe cale să achiziționez o garsonieră cu plata prin virament bancar. ar putea vânzătorul, împreună că notarul, să mă țepuiască după ce-l achit? luminita_zenaida luminita_zenaida Bună ziua, sunt pe cale de a cumpăra o garsonieră, plata cu virament bancar. Ar putea vânzătorul, împreună cu notarul să mă țepuiască, după ce ... (vezi toată discuția)