avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna,as avea nevoie de ajutor!Am un copil in varsta de 16ani,tatal copilului fiind si politai nu a dorit sal recunoasca categoric.Cand copilul implinise 1 an de zile de la nastere mi sa facut paternitatea la Mina Minovici adeverinduse ca el e tatal copilului.Iar in tribunal sa stabilit doar o singura pensie alimentara.
Intrebarea mea e daca as avea castig de cauza daca copilul meu are 16ani iar eu sa deschid un proces si sa-mi cer drepturile copilului (pensie alimentara). Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:22, 16 Noiembrie 2014
doriti sa se mareasca pensia de intretinere? formulati o cerere la judecatorie in acest sens, daca puteti dovedi ca veniturile tatalui s-au marit.
rordiesel a scris:

Iar in tribunal sa stabilit doar o singura pensie alimentara.
Intrebarea mea e daca as avea castig de cauza daca copilul meu are 16ani iar eu sa deschid un proces si sa-mi cer drepturile copilului (pensie alimentara). Multumesc!

Dvs. cred ca solicitati recalcularea pensiei alimentare in functie de veniturile pe care le obtine tatal in prezent!

Conform Art. 499 - Drepturile şi îndatoririle părinteşti din Codul Civil, scrie ca obligaţia de întreţinere:
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.
Ultima modificare: Duminică, 16 Noiembrie 2014
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
nu ,problema e ca o singura data mi sa dat pensie cand copilul avea un an iar pana acum cand copilul are 16 ani nu mi sa mai dat nici o pensie.
Nu inteleg cum a fost stabilită doar o pensie. Oricum, puteti investi instanta cu o astfel de cerere, putind solicita si pentru ultimii trei ani, daca nu ati încasat aceasta pensie.
Am facut testul de paternitate cand copilul avea un an. L-am dat in judecata si s-a stabilit ca e tatal minorului,dar nu ne-a chemat nimeni pentru acte. Nu este recunoscut ca tata in certificat .In anul 1999, eu fiind plecata in concediu, am primit prima pensie alimentara dupa judecata,iar de atunci nu am primit nici o data in 16 ani pensie alimentara si nu l-a recunoscut in acte.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Raluca72 Raluca72 Buna seara. Tatal meu nu m-a recunoscut la nastere si nu mi-a platit pensia alimentara deloc. Il pot da in judecata daca acum nu mai sunt minor si daca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Bună seara, tatăl meu a lucrat că polițist până la vârsta ... Andrei413 Andrei413 Bună seara, tatăl meu a lucrat că polițist până la vârsta de 35 de ani iar la anul va împlini 65. Va putea sora mea să ia pensie alimentară de la el ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara klaudiadenisa klaudiadenisa #-o#-o#-o#-o#-o#-o#-oam o mar problema is gravida in 8 luni cu un german eu trebuie sa nasc in romania deoarece statul german nu vrea sa mi faca asigurare sa ... (vezi toată discuția)