avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pensie de întreţinere a minorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pensie de întreţinere a minorului

Buna ziua,
va scriu pentr a intreba ce se intampla cu pensia de intretinere a unui minor, cand acesta devine major. Mai exact fiul meu primeste de la tatal lui 1000 lei pensie, dar in curand va implini 18 ani si nu va mai fi minor (hotararea judecatoresca definitiva din 2006 spune ca acesta pensie se acorda pana la majorat). Tatal lui doreste ca in continuare sa-i ofere 1000 lei, dar are probleme cu un credit ipotecar, fapt pt care banca ar dori sa-i ia cam tot salariu - tatal mai are si o alta pensie de platit . Intrebarea mea este: care este forma juridic legala pentru primirea pensiei de intretinere dupa varsta de 18 ani si pana la ce varsta sau de ce va fi conditionata? Mentionez ca fiul meu este in clasa a 11-a, are rezultate foarte bune la scoala, fapt care va conduce la urmarea studiilor superioare - perioada in care probabil va primi acesta pensie de intretinere.
Va multumesc si astept cu interes raspunsul!
Cel mai recent răspuns: SorinaCirjan , utilizator 08:35, 18 Noiembrie 2014
Pensia de intretinere poate fi acordata pina la majorat, sau pe perioada cat este elev, dar nu mai mult de 26 ani. Oricum, cat este elev la liceu, primeste chiar daca devine major.
Ca tatalui sa ii fie oprita doar diferenta dintre pensii si jumatate din venit, e necesar un titlu executoriu.
Copilul sa se adreseze instantei de pe raza domiciliul sau, sa ceara ca tatal sa fie obligat in continuare la plata pensie, tatal sa fie de acord prin intampinare, apoi hotararea o depune la angajator pt virarea pensiei creditorului sau mergeti cu ea la un executor sa ii infiinteze poprire pe salariu.
Multumesc pt raspuns. As dori sa-mi spuneti ce documente (un act legal doveditor) trebuie sa aiba talal ca sa poata sa-i ofere pensia de intretinere pana la terminarea studiilor (maxim 26 ani). Imi cer scuze. Am citit celalat raspuns la intrebarea mea. Am aflat deci ca fiul meu trebuie sa-l cheme in instanta (la judecatoria de care apartinem) pe tatal lui, apoi instanta va decide si va hotărâ, eliberand o HJ.

Multumesc inca o data pentru raspunsuri

- am sa postez intrebarea si la Dreptul Familiei - acolo unde trebuia, de fapt.
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2014
SorinaCirjan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un copil major dar inca elev poate primi pensia alimentara pana la terminarea studiilor? moldoveanu mihaela moldoveanu mihaela fiul meu primeste pensie alimentara si atat adica de11 ani tatal lui nici macar un tel. nici nu stie cum mai arata, in mai face 18 ani dar inca este elev poate ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere copil elena13 elena13 Buna ziua.Sunt divortata si copilul meu implineste luna asta 18 ani.Deja pensia de intretinere a venit redusa in aceasta luna.Baiatul este in clasa a xii.Ce ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere pitici pitici Buna seara Am si eu o intrebare in legatura cu pensia de intretinere pe care trebuie sa o primesc de la fostul sot. Daca in ordonanta de popriere pe salar ... (vezi toată discuția)