avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Cum este corect Factura din UE + chitanta sau ..
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Cum este corect Factura din UE + chitanta sau ..

Buna ziua.

Cumparaturile pe persoana juridica din alta tara din UE ( aprovizionare cu marfa) fara TVA (inreg in Reg Intracomunitar, platitoare TVA - la client); este suficienta stampila pe factura si semnatura celui care vinde sau trebuie si chitanta eliberata pentru factura respectiva in cazul platilor cash in Italia in cazul meu ???
Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
icoman, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert Mihai PFA , Consultant fiscal 15:28, 28 Noiembrie 2014
Operatiunile de incasari privesc operatiuni in statul roman si ca urmare se supun legislatiei romanesti.Platile in Italia sunt legiferate in statul respectiv,dar din informatiile mele documentul de incasare la ei(de plata la mine)este tot chitanta.
mai clar ,pot incasa cu chitanta dar nu mai mult de 5000 lei la o factura chiar daca firma este din UE ?Chitanta o fac in euro ?
Administratorul firmei din italia a fost in romania si a dorit sa achite factura de avans cu numerar iar noi am acceptat .

articol ''info.tva''

Potrivit Regulamentului BNR nr. 6/2012 privind regimul valutar privind modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/2005 privind regimul valutar, articolul 3, alin (1) si "(1^1) "Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 «Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta», care se pot efectua si in valuta." Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu)."

Potrivit prevederilor articolului 3, alineatul (2) a aceluiasi act normativ " Toate celelalte operatiuni intre rezidenti care nu fac obiectul alin. (1) si (1^1) pot fi efectuate, in mod liber, fie in moneda nationala (leu), fie in valuta."

Fac exceptie de la aceasta regula putandu-se efectua si in valuta categoriile de operatiuni realizate de rezidenti prezentate in Anexa 2 la Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei, respectiv:
a) persoanele juridice care efectueaza plati si incasari nemijlocite decurgand din contracte de comert exterior si prestari de servicii externe (export-import de bunuri si servicii), pe baza contractelor de comision incheiate intre comisionar si comitent sau intre comisionarul unui nerezident si beneficiarul rezident, precum si a contractelor de comert exterior respective;
b) persoanele juridice care efectueaza nemijlocit plati si incasari pe baza contractelor de subantrepriza decurgand din contracte de colaborare (cooperare) economica internationala, contracte de export al unor obiective complexe si al unor produse cu ciclu lung de fabricatie;
c) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni care decurg din acte de comert derulate in porturi, in zonele din aeroporturi si punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere, ori din acte de comert derulate pe parcurs extern in trenuri internationale, la bordul aeronavelor si navelor;
d) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni stipulate de prevederi legale exprese;
e) persoanele fizice, pentru operatiuni efectuate intre acestea cu caracter ocazional;
A aparut! Ghidul complet pentru evitarea / corectarea greselilor fiscal-contabile care-ti pot distruge situatiile financiare anuale

Cartea Rosie a Contabilitatii 2014

>> Click AICI pentru detalii <<


f) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international;
g) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite decurgand din contracte externe de prelucrare in regim "lohn", pe baza contractelor de colaborare, in masura in care colaboratorii rezidenti sunt nominalizati in autorizatia de perfectionare activa;
h) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni efectuate in strainatate;
i) persoane juridice si alte entitati, pentru plati efectuate catre furnizorii si subfurnizorii de bunuri si servicii pentru produsele si serviciile exportate.

In concluzie, plata in valuta este permisa in cazul situatiilor prevazute in Anexa 2 din Regulamentul BNR 6/2012 privind regimul valutar, enumerate mai sus.

Conform pct 13 din HG 2185/2004 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 si 6 din OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare "operatiunile de incasari si plati in valuta nu intra sub incidenta prevederilor ordonantei."

Trebuie sa cunoasteti faptul ca, in conformitate cu prevederile Legii 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile ulterioare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele trebuie raportate Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, in cel mult 10 zile lucratoare de la data operatiunilor(art. 3 alin. 6, art. 8 lit. k si art. 15 din Legea 656/2002 ).

In baza acestor raportari, Oficiul poate decide analizarea tranzactiei, in masura in care o considera suspecta, in conformitate cu medologia specifica in domeniu.

Asadar, puteti face plata in numerar in valuta catre furnizorul nerezident, cu respectarea prevederilor Legii 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor… mai sus mentionate.

In cazul in care plata se face prin transfer bancar, nu mai aveti obligatia raportarii nici catre ONPCSB a sumelor platite indiferent de valoare.''




Nu exista plafon numerar in UE ( este de 15.000 de euro dar priveste Vama - trebuie declarati la iesirea din tara)
Si da, in multe tari europene NU EXISTA CHITANTA !!! Nu mai au acest termen la ei in conta... Se trece pe factura achitat cash... Trebuie si fiscul roman sa se conformeze...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata transport international csehalina csehalina Buna, am o intrebare, sper ca ma poate ajuta cineva, as vrea sa stiu daca un furnizor roman imi face un transport international de marfa, poate sa imi faca ... (vezi toată discuția)
Incasare in numerar tampau gabriela tampau gabriela SC a emis o factura pentru transport international de marfuri unei alte firme din Romania in valoare de 3400 eur . Se poate incasa in numerar aceasta suma cu ... (vezi toată discuția)
Plata facturilor in euro. niko 94 niko 94 Administratorul vrea sa plateasca facturile primite de la furnizorii din Romania in euro, facturile primite sunt in lei. Se poate plati in euro daca facturile ... (vezi toată discuția)