avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decontare naveta institutie publica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decontare naveta institutie publica

buna seara, lucrez la o institutie publica aflata la o distanta de 30 km de domiciliu. Am pus problema decontarii navetei dar seful meu mi-a spus ca naveta se deconteaza pentru o distanta de minim 50 km. A spus ca nu are nici o problema sa-mi deconteze naveta dar sa-i dau o baza legala in acest sens. Exista vreo portita legala care sa ma ajute pe mine in aceasta situatie? Sau decontarea navetei poate fi cuprinsa in contractul colectiv de munca (fiind vorba de o institutie publica) si sub ce forma? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:59, 18 Noiembrie 2014
Da, trebuie sa consultati contractul colectiv de munca de la nivelul unitatii, industriei, respectiv national.
1. Incepand cu 01.01.2011 nu mai exista contract colectiv de munca la nivel national.

2. Daca la nivel de acea institutie publica exista ccm sau acord colectiv, atunci verificati daca este prevazuta decontarea navetei.

3. În sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării
de venituri impozabile şi următoarele:
.....
f) cheltuielile efectuate pentru transportul salariaţilor la şi de la locul de muncă.
....

Potrivit norme de aplicare pentru art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, regasite la pct. 23 lit. f) din HG 44/2004 cu modificari, cheltuielile cu deplasarea salariatiilor de la domiciliu la locul de desfasurare a activitatii sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Implicit angajatorul poate (este un drept si nu o obligatie) deconta aceste cheltuieli.
freelis, multumesc pentru raspuns
la nivelul institutiei exista ccm, dar nu este prevazuta decontarea navetei
institutia fiind publica nu are profit, deci nu se calculeaza impozit pentru a putea fi deductibile aceste cheltuieli de transport.Din cate am inteles eu, ramane la aprecierea lor (este un drept si nu o obligatie) de a ne deconta sau nu aceste cheltuieli, fara alte explicatii?
Ar trebui sa existe o decizie/hotarare a conducerii , in acest caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decontare naveta pesori pesori M-am mutat la sat impreuna cu viitorul meu sot . Eu sunt personal didactic, iar el nedidactic. Amandoi facem naveta de la 26 de km de Timisoara. Am solicitat ... (vezi toată discuția)
Decontare naveta cadre didactice maria-m maria-m daca un cadru didactic navetist parcurge distanta de la domiciliu la locul de munca 50 km si are cursuri sa zicem 4 zile pe saptamana x4 saptamani-16 zile ... (vezi toată discuția)
Decontare naveta profesori oana123x oana123x buna ziua, in legatura cu decontarea navetei in contractul colectiv de munca spunea ca decontarea navetei se face personalului didactic care nu dispune de ... (vezi toată discuția)