avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire, dezmostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire, dezmostenire

speta mea e cam asa>
tatal a decedat lasand la mostenire 4 copii si o sotie.
in urma cu 30 ani tatal a fost dezmostenit, insa inainte de asta facuse acte pt terenuri pt copii.
mai sunt valabile aceste acte? cum se imparte mostenirea?va multumesc
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 19:10, 1 Iunie 2009
daca actele sunt facute cu privire la terenuri pe care tatal ar fi trebuit sa le mosteneasca, actele respective sunt nule.
daca tatal a fost exheredat , el ar trebui sa culeaga rezerva succesorala de la succesiunea celui care l-a dezmostenit.
sotia are dreptul la 1/4 din succesiune, iar copiii restul care se imparte intre ei in mod egal.
sper ca am inteles bine datele spetei, care sunt destul de reduse......................
Care este motivul pentru care tatal a fost dezmostenit?
2007_rozi a scris:

Care este motivul pentru care tatal a fost dezmostenit?

tatal a fost dezmostenit pentru uciderea tatalui sau, motiv pentru care a facut si inchisoare.
tatal dvs a facut acte in privinta unor terenuri pe care urma sa le mosteneasca ??
conform art 651 c civ., pactele asupra succesiunilor viitoare sunt sanctionate cu nulitate absoluta .
deci, raspunsul la intrebarea dvs este ca , actele pe care tatal dvs le-a facut cu privire la acele terenuri sunt nule de drept .

intrucat tatal dvs si-a ucis parintele, aceasta fapta constituie o cauza de nedemnitate succesorala .
nedemnitatea consta in decaderea de drept a mostenitorului legal din dreptul de a mosteni , deoarece se face vinovat fata de defunct prin savarsirea acelui omor.

Cu actele s-a lamurit problema, dar ar mai fi o sansa...

Faptul ca tatal este nedemn nu-i indeparteaza de la mostenire pe copiii acestuia. Acestia pot veni la mostenirea bunicului in nume propriu, adica in ipoteza in care tatal lor nu a mai avut frati sau a avut si acestia au renuntat la mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire nelumit nelumit 1) Se poate renunta la mostenire cat parintii sunt in viata? (cum?) 2) Se poate renunta la mostenire in favoarea unei persoane, chiar daca aceasta persoana ... (vezi toată discuția)
Certificatul de proprietate pierdut ContSters98035 ContSters98035 Buna ziua! Am si eu o problema pe care as vrea sa o rezolv dar nu stiu de unde sa incep rezolvarea ei. Poate ma puteti ajuta voi. Matusa mea (sora mamei ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire scurpin77 scurpin77 Mama a murit de 8 ani, a avut 3 copii si nu s-a facut succesiunea dupa moartea ei. Acum tata vrea sa dezmosteneasca un copil. Poate face acest lucru si ce ... (vezi toată discuția)