avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare cu abitatie viagera sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare cu abitatie viagera sau donatie?

Buna ziua,

Socrul meu are o casa si teren obtinuta prin mostenire de la tatal lui.
Vrea sa ne faca acte, mie si sotului meu, pe aceasta proprietate.
Am vrea sa stim cum este mai bine pentru noi, tinand cont ca sotul meu mai are un frate. Si el are o proprietate de la soacra mea prin act de vanzare-cumparare cu abitatie viagera (obtinuta prin mostennire de catre soacra mea de la parinti).
In acest moment cumnatul meu este de acord cu aceasta tranzactie, dar nu stiu ce se poate intampla peste ani.
Stiu ca din punct de vedere al costurilor iesim mai ieftin cu actul de donatie, dar din punct de vedere al sigurantei cum este?
Noi am zis ca un act de vanzare-cumparare cu abitatie viagera pe o camera si dependinte pentru socrii este mult mai sigur pentru viitor.
Asa este?

Astept cu interes raspunsl dvs,
Elena Avram
Cel mai recent răspuns: Lucian Cojocar , Avocat 14:58, 19 Noiembrie 2014
Intr-adevar, un contract de vanzare cumparare cu abitatie viagera are un grad mai ridicat de securitate juridica decat o donatie care, la deschiderea succesiunii ar putea fi supusa "raportului donatiilor". Desigur, in anumite conditii, inclusiv ctr. de vanzare-cumparare ar putea fi prezumat ca o donatie deghizata.
Da, in conditiile noului Cod civil, vanzarea cu clauza de abitatie e prezumata donatie. Deci tot aia.
LucianCojocar a scris:

Desigur, in anumite conditii, inclusiv ctr. de vanzare-cumparare ar putea fi prezumat ca o donatie deghizata.


In conditiile expuse mai sus, sintagma ar putea fi prezumat trebuie inlocuita cu mai ferma este prezumat.

Codul civil este cat se poate de limpede, art.1091(4) fiind cat se poate de edificator:

Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor al defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare

Desigur, faptul ca instrainarea este facuta si in favoarea sotiei descendentului poate duce la discutii cu privire la intinderea aplicarii articolului citat, dar asta nu are nicio legatura cu ambiguitatea raspunsului mai sus formulat.
:) V-ati raspuns singur, maestre. Exact aceasta ipoteza am avut-o in minte, raportata la intregul bun. O cota-parte din bun (cea aferenta sotului) va fi prezumata donatie deghizata (evident, sub rezerva rasturnarii prezumtiei), insa cealalta cota-parte din bun (cea aferenta sotiei) nu este afectata de aceasta prezumtie.

Tocmai pentru persoane riguroase si profesioniste precum dvs., maestre, carora le place sa se contrazica si sa despice firul in "n" la patrat, am mentionat ca, IN ANUMITE CONDITII, inclusiv contractul de vanzare-cumparare poate fi prezumat ca donatie deghizata. Este clar ca exprimarea este una generala. Pe cale de consecinta, nu toate contractele de vanzare-cumparare (fie ele chiar cu abitatie viagera) pot fi prezumate ca donatii deghizate, ci numai o parte, IN ANUMITE CONDITII.

Pot accepta, asadar, ca raspunsul este incomplet, ca a avut caracter general, dar nu as putea accepta ca este gresit. Prezumtia donatiei deghizate poate afecta numai anumite contracte de vanzare-cumparare.

Ca sa evitam "ambiguitatile", poate ar fi trebuit, maestre, sa subliniati in raspunsul dvs. faptul ca prezumtia nu opereaza daca persoanele in favoarea carora este edictata au consimtit la instrainare. Altfel spus, IN ACEASTA CONDITIE, contractul de vanzare-cumparare NU ESTE PREZUMAT ca fiind donatie deghizata, chiar daca este facuta descendentului, etc. Deci nu e chiar "tot aia", cum spune altcineva mai sus.

In fine, consider in continuare ca, la intrebarea pusa de doamna, un simplu raspuns "DA, este mai sigur" ar fi fost suficient.
Regret, insa cred ca e tot aia in situatia data. Situatia de fapt e importanta, or situatia de fapt e ca, macar aparent, socrii dau gratis un imobil unui fiu si nurorii. Adica donatie. Adica, indiferent de forma pe care o va imbraca aceasta operatiune juridica, va fi tot donatie.
Ca... noi nu am priceput intreaga situatie, ca partile merg la 1-2-3 avocati sa inteleaga ce e aia abitatie, vanzare, ce acte le trebuie, ce dovezi, cum sa incheie actul, ce sa fie stipulat si cine sa semneze... e alta situatie!
In cazul de fata, daca partile merg la notar, in lipsa unei redactari complete si a unei instruiri si a stabilirii corecte a situatiei de fapt... ramane donatie si ziua si seara. Asa reiese din scurta descriere a intentiei partilor aratata de user.

Iar prezumtia cu pricina aratata de colegul, e una legala; totusi, in desfasurarea unui proces, o instanta poate admite si alte prezumtii, cum ar fi aia ca daca fiul n-a platit DIN BANII COMUNI, o fi platit nora DIN BANII COMUNI? Si deci se ajunge tot la prezumtia, legala sau nu, ca e o donatie deghizata. Rasturnarea e dificila, avand in vedere ca in fapt e chiar o donatie dupa intentia partilor. :D

In esenta, cred ca partile trebuie sa mearga la un avocat pentru buna intelegere si redactare a actului juridic si la notar pentru forta lui de act autentic, pentru formalitatile de CF etc. Dar, cum suntem o tara saraca si in recesiune, se mai sare cate un pas si, de regula, e cel care nu e obligatoriu conform legii, adicatelea avocatul. :P

Alte discuții în legătură

Act de vanzare_cumparare cu uzufruct viager bosog bosog Buna ziua. Sotul meu are un frate din prima casatorie a socrului meu , iar la data nasterii sotului,soacra mea nu era casatorita legal cu acesta .Socrii mei ... (vezi toată discuția)
Pot să vând apartamentul fiilor mei? Inimii Inimii Pot sa vând apartamentul fiilor mei cu clauza? (vezi toată discuția)
Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)