Socrul meu are o casa si teren obtinuta prin mostenire de la tatal lui.
Vrea sa ne faca acte, mie si sotului meu, pe aceasta proprietate.
Am vrea sa stim cum este mai bine pentru noi, tinand cont ca sotul meu mai are un frate. Si el are o proprietate de la soacra mea prin act de vanzare-cumparare cu abitatie viagera (obtinuta prin mostennire de catre soacra mea de la parinti).
In acest moment cumnatul meu este de acord cu aceasta tranzactie, dar nu stiu ce se poate intampla peste ani.
Stiu ca din punct de vedere al costurilor iesim mai ieftin cu actul de donatie, dar din punct de vedere al sigurantei cum este?
Noi am zis ca un act de vanzare-cumparare cu abitatie viagera pe o camera si dependinte pentru socrii este mult mai sigur pentru viitor.
Asa este?
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Deci...ca sa vad daca am inteles bine: ca este vanzare-cumparare cu abitatie, ca este donatie...tot se considera a fi donatie.
Daca am face vanzare-cumparare simpla intre socrul meu (ele este proprietarul) si mine si sotul meu, daca se vrea "despicarea firului in 4" tot se poate ataca?
Cum ar trebui procedat ca sa fim siguri ca peste ani nu vine cumatul sa-si ceara dreptul?
Sa moara cumnatul? :))
Scuze pentru remarca macabra, dar abia v-am spus mai sus cum ar trebui sa procedeze in mod normal oamenii.
Cat despre intrebarea dv., daca ar fi un mod sa ne asiguram ca alti oameni nu si-ar cere drepturile prin simpla noastra manifestare de vointa, ar insemna ca si cumnatul sa caute acum sa incheie acte ca dv. si sotul sa nu va cereti drepturile... e pur si simplu absurd si impozibil.
Orice act e atacabil; daca va fi desfiintat sau nu depinde de corectitudinea si lega;litatea intocmirii lui. Si vanzarea e atacabila, sigur.
Ideea pe care am sustinut-o eu mai sus e ca ar fi donatie pentru ca asa imi reiese din sustinerile dv. ca va fi donatie, indiferent de act. Daca asta nu se schimba... inseamna ca fie vanzare, fie dare in plata, e donatie si gata!
Da, se considera a fi donatie numai in ceea ce-l priveste pe sotul dvs.
Ar trebui sa intelegeti ca orice act juridic este atacabil, insa unele pentru mai multe motive, iar altele pentru mai putine. De aici, si sansele de desfiintare a actului cresc sau scad, dupa natura sa.
Eu va sfatuiesc sa mergeti pe cartea vanzarii simple (fara nicio rezerva sau clauza de intretinere/renta viagera) atat catre dvs. cat si catre sotul dvs., cu plata facuta prin transfer bancar in contul socrului, daca reusiti sa-l convingeti si aveti banii necesari.