avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Inscriere sotie in CF
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Inscriere sotie in CF

Buna ziua,
In 2004 am achizitionat un teren pe numele meu (mentionez ca sunt impreuna cu sotia mea din 2002) acest teren fiind achizitionat din banii amandurura.
In 2006 ne-am casatorit legitim.
In 2010 am inceput constructia casei( din banii amandurora ) pe teren,iar in 2012 am intabulat-o.La intabulare am constatat ca pe CF apar doar eu,nestiind faptul ca sotia mea nu va fi trecuta si ea.
As dori va rog sa ma sfatuiti cum as putea sa o trec si pe sotia mea in actul de proprietate al imobilului.Se poate face direct la oficiu de cadastru,prin prezentarea certificatului de casatorie?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:21, 19 Noiembrie 2014
Probabil autorizatia de construire ati cerut-o doar in numele dvs, sotia nefiind trecuta pe autorizatie si la intabulare nu ati depus nici copia legalizata a certificatului de casatorie.
Depuneti acum la cartea funciara copia legalizata a certificatului de casatorie pentru a fi intabulata constructia pe amandoi proprietarii.
Terenul va ramane in continuare intabulat doar pe numele dvs.
Da, se poate nota in CF si sotia dv. veti avea nevoie de o declaratie notariala din care sa rezulte ca imobilul a fost dobandit in timpul casatoriei, certificatul de casatorie, extras CF si taxe, la OCPI
Va multumesc pentru raspuns.
Imobilul nu a fost dobandit in timpul casatoriei.
Cred ca depinde cum ati platit terenul, dinc e bani, din ce conturi. Se pot face acte, fie de imprumut, fie altele, o dare in plata, insa trebuie analizat in ce masura trebuie sau e sigur a se pastra regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri (daca asta il aveti acum) si daca ar fi indicat sa il schimbati.
De asemenea, trebuie vazut care e scopul ambelor parti, anume sa nu se instraineze bunul locuinta a familiei, sa fie al amandurora in caz de divort sau alt scop? In functie de asta se schimba actele care se pot incheia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere sotie in cf ContSters81838 ContSters81838 Buna ziua, In 2004 am achizitionat un teren pe numele meu (mentionez ca sunt impreuna cu sotia mea din 2002) acest teren fiind achizitionat din banii ... (vezi toată discuția)
Teren si autorizatie inainte de casatorie, constructie in timpul casatoriei, intabulare pe amandoi? Sergiuu80 Sergiuu80 Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie: Sotia a achizitionat un teren inainte de casatorie si a obtinut o autorizatie de constructie. Din lipsa de bani ... (vezi toată discuția)
Numele ambilor soti pe autorizatia de constructie ap_florin ap_florin Buna ziua.Vin cu o intrebare l-a dumneavoastra,am luat un teren in concesiune pe numele meu si vreau impreuna cu sotia sa ne construim o casa.Problema este ca ... (vezi toată discuția)